Спеціальні потреби

Amnesty International: Україна в центрі скандалу з незаконних поставок зброї


В 2015-2016 державне підприємство Укрінмаш підписало угоду з клієнтами в Уганді та Бурунді на продаж 59 броньованих машин-амфібій. Однак, насправді, це виявилась поставка не української зброї. Ця зброя вартістю 4,1 мільйони доларів була придбана в Польщі і перевезена до України частинами, а потім зібрана і експортована до Східної Африки та ОАЕ, заявляє Міжнародна журналістська організація "Проект з викриття організованої злочинності та корупції" (OCCRP) на основі проведеного журналістського розслідування.

Організація стверджує, що Україна була ключовою ланкою в поставках зброї радянських часів з Європи до Африки та Близького Сходу, користуючись прогалинами в законодавстві, які дозволяють приховати походження зброї.

В схемі, твердить OCCRP, активно брала участь приватна українська компанія Техімпекс та британська компанія-оболонка S-Profit.

Звіт антикорупційної організації Amnesty International фокусується саме на діяльності S-Profit та планах компанії з продажу зброї до Південного Судану.

«Якщо цю угоду було б виконано, це була б найбільша відома громадськості передача зброї до Південного Судану з часів початку бойових дій в грудні 2013 року», - пише Amnesty International.

Організація не змогла встановити чи були вже проведені поставки. Однак, навіть участь у переговорах з угоди з постачання зброї до Судану британською компанією може становити порушення режиму експортного контролю Великобританії. Можливо, це було також порушення з боку України Угоди про торгівлю зброєю, стверджує Amensty International.

Директор S-Profit є українцем, який проживає за межами Великобританії. Він заперечив поставки зброї в коментарі організації.

Amnesty International закликало Україну "припинити надавати зброю Південному Судану і підтримати ціль та завдання Угоди про торгівлю зброєю, що включає зменшення людських страждань і дотримання найвищих міжнародних стандартів регулювання міжнародної торгівлі звичайною зброєю".

Дивіться також: Що означає рівень підтримки виборців? – пояснює глава інституту дослідження громадської думки Ґеллапа

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Інше за темою

XS
SM
MD
LG