Спеціальні потреби

Суд у Криму назвав Меджліс «екстермістською» організацією і заборонив його діяльність


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Представник Меджлісу попередив суд про негативні міжнародні наслідки прийнятого рішення.

Верховний суд Криму, який є підконтрольним Росії, яка в 2014 році анексувала цей український півострів, у вівторок виніс рішення, згідно з яким Меджліс кримськотатарського народу - представницький орган кримських татар - названий «екстремістською організацією», діяльність якої підлягає забороні.

Таким чином, російський суд задовольнив клопотання підконтрольного Росії прокурора Криму Наталії Поклонської, яка протягом останнього часу переслідувала активістів кримськотатарської громади. В ході засідання прокурор, за повідомленнями журналістів, які стежили за процесом, називала лідерів і членів Меджлісу «маріонетками в руках великих західних ляльководів», а також наполягала на тому, що «Меджліс потрібен тільки для розпалювання ворожнечі, ненависті, ворожнечі».

Після засідання Поклонська назвала рішення суду обґрунтованим: в інтерв'ю журналістам після закінчення судового засідання вона заявила, що воно «має на меті забезпечення стабільності, миру і порядку в Російській Федерації».

Адвокат Джеміль Темиш, що представляє інтереси відповідача, заявив, що задоволення позову про заборону Меджлісу зашкодить інтересам Росії і дасть її противникам аргументи говорити про порушення прав людини в державі.

Перший заступник голови Меджлісу Наріман Джелял, як повідомляє агентство «Інтерфакс», відкинув звинувачення в екстремізмі і наполягав у суді на те, що Меджліс є представницьким органом кримськотатарського народу, а не громадським об'єднанням, як вказала прокуратура.

Наріман Джелял і адвокат Джеміль Темиш закликали суд в Криму не задовольняти позов і нагадали, що потенційно заборона Меджлісу вже викликала негативну реакцію міжнародного співтовариства (18 квітня Мін'юст Росії призупинив діяльність Меджлісу кримськотатарського народу, що викликало жорстку критику з боку країн Заходу і міжнародних організацій). Після оголошення рішення Джемаль Темиш заявив, що воно буде оскаржене.

Лідери Меджлісу - нинішній його голова Рефат Чубаров і перший керівник організації, уповноважений у справах кримських татар при президентові України Мустафа Джемілєв - в даний час позбавлені можливості проживати в Криму, куди їх не пускають представники російських спецслужб і правоохоронних органів.

В інтерв'ю Російській службі «Голосу Америки» в березні цього року Рефат Чубаров заявив: «Спроби російської влади якимось чином змусити Меджліс працювати на себе і, в першу чергу, домогтися від Меджлісу публічного освячення входження Росії до Криму, не увінчалися успіхом. Тому тепер у них залишився один, з їх точки зору, прийнятний варіант - це оголосити діяльність Меджлісу екстремістською, і на цій основі заборонити Меджліс у Криму».

Дивіться також: IREX про свободу засобів масової інформації в Україні

Александр Дарделі: Україна залишається одним з найбільш небезпечних місць журналістів. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:55 0:00

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG