Спеціальні потреби

Хто така Марі Йованович - друзі та екс-колеги про нового посла США в Україні


Ось що про майбутнього посла США в Україні кажуть колишні колеги. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:06 0:00

Ось що про майбутнього посла США в Україні кажуть колишні колеги. Відео

Незабаром в Україні буде новий посол США. У вівторок в Комітеті міжнародних відносин Сенату відбулися слухання, присвячені затвердженню нових послів Сполучених Штатів до кількох країн, у тому числі до України.

Україна зробила значний прогрес у реформуванні, але попереду ще багато роботи, - заявила Марі Йованович під час слухань:

«Україна просунулася далі в реформуванні за останні 2 роки, ніж за перші 23 роки незалежності. Я оптимістично ставлюся до подальшого прогресу реформ, враховуючи нещодавні важливі досягнення, такі як судова реформа. У той же час Україні ще треба багато зробити, включно з виконанням вимог МВФ, боротьбою з корупцією, реформуванням ключових секторів та обмеженням впливу олігархів», - сказала вона.

Україна робить чесні спроби виконати Мінські домовленості. Але росіяни та сепаратисти продовжують розпалювати конфлікт.
Марі Йованович, кандидат на посаду посла США в Україні

Йованович подякувала Конгресу за схвалення понад 1.3 мільярдів доларів допомоги Україні, куди входить 600 мільйонів доларів на реформу сектора безпеки, охорону кордонів та захист суверенітету. Якщо затвердять її призначення, то у Києві вона буде і далі впроваджувати американську політику, яка полягає у поглибленні двосторонніх відносин, підтримці програми реформ в Україні та захисті українського суверенітету. Останнє можна робити виключно в рамках Мінських домовленостей, - вважає дипломат.

«Україна робить чесні спроби виконати Мінські домовленості. Але росіяни та сепаратисти продовжують розпалювати конфлікт. Нам потрібна ситуація тривалої безпеки, щоб впроваджувати політичні аспекти Мінської угоди. Це означає, що Росія та сепаратисти мають зупинити свої атаки», - заявила Йованович під час слухань у Сенаті.

Зараз, підкреслила дипломат, спостерігається сплеск військової активності на Донбасі через дії сепаратистів. Санкції проти Росії триватимуть:

«Ми чітко сказали Москві, що санкції залишатимуться, поки Росія не виконає повністю свої зобов’язання за Мінськими угодами. Ми не визнаємо і ніколи не визнаємо російську спробу анексії Криму. Наші санкції, що мають відношення до Криму, залишатимуться до тих пір, поки півострів не буде повернутий Україні».

Марі Йованович народилася в Канаді, в родині емігрантів з Росії та Німеччини, закінчила Прінстонський університет в Нью-Джерсі, де отримала ступінь бакалавра історії і російських наук, вільно розмовляє російською мовою. Йованович працювала на посаді помічника державного секретаря, займала посади посла у Вірменії та Киргизстані і заступника глави місії в Україні в 2001-2004 рр., А також працювала в американських посольствах в Москві, Лондоні, Оттаві та Могадішо.

В Україні ж їй доведеться демонструвати дипломатичні дива. Не лише тому, що ситуація складна. Її попередник Джеффрі Пайєтт підняв очікування на неймовірну висоту - сенатори не скупилися на похвалу дипломату. Його призначення на посаду посла в Греції розглядалося під час тих самих слухань.

«Я думаю, на прикладі вашого перебування в Україні будуть вчити дипломатичному кризовому менеджменту. Ситуація в Україні була б фундаментально відмінною, якби б не рішення, які ви приймали. Я погоджуюся сенатором Менедесом щодо вашої здатності взаємодіяти з Конгресом. Завдяки вам ми змогли прийняти термінові законодавчі ініціативи. Ми довіряли, що ви нам надаєте правдиву та повну інформацію», - звернувся до дипломата сенатор-демократ Кріс Мерфі.

Вона впорається, переконана подруга Марі Йованович Джоан Моєр, яка раніше працювала в Державному департаменті, а зараз займає топ-менеджерську посаду на «Голосі Америки».

«Вона мій особистий друг і вона чудова, чудова людина. Я думаю, що Україні дуже пощастило з нею. Вона надзвичайно добре освічена. Вона дуже добре знає бюрократію Держдепу, що дуже важливо, бо необхідно знати ключових гравців, що ними рухає. Маша була головою Інституту іноземної служби, в якому тренують усіх дипломатів. Вона надзвичайно добре знає дипломатію, американську стратегію, як ми працюємо і вона, напевно, одна з найприємніших людей, яких ви коли-небудь зустрічали. У неї чудове почуття гумору. Вона любить бувати на природі, спілкуватися з людьми, дуже життєлюбна. Я знаю, що вона дуже добре ставиться до українського народу. Для неї це неймовірна нагода стати першою жінкою-послом США в Україні», - поділилася своїми враженнями Моєр.

Вона дуже здібний дипломат, яка може обрати потрібний тон відповідно до ситуації.
Дейвід Креймер, експерт Інституту Маккейна з міжнародного лідерства

В її здібностях не сумнівається і її колишній колега з Держдепу, а нині – експерт Інституту Маккейна Дейвід Креймер:

«Я знаю її впродовж довгих років, відвідував її, коли вона була у Киргизстані. Я думаю, що вона – дуже гарний вибір і чудово впорається із завданням. Вона дуже здібний дипломат, яка може обрати потрібний тон відповідно до ситуації. В одному випадку варто проявити жорсткість, в іншому – м’якіший підхід буде правильним. Вона буде першою жінкою-послом США в Україні, але це не має різниці. Впродовж усієї кар’єри вона демонструвала свої здібності, вміння і талант.

Дивіться також: Чим загрожує Великобританії вихід з ЄС?

Чим зашкодить Україні вихід Великої Британії з ЄС? - пояснює експерт Chatham House. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:46 0:00

  • 16x9 Image

    Тетяна Ворожко

    Головна виконавча редакторка Української служби Голосу Америки, журналістка. Висвітлюю політику, відносини України-США, соціальні питання, але найбільш люблю розповісти гарну людську історію. Роблю включення із місця подій, записую інтерв’ю, пишу аналітичні статті, запускаю нові проєкти. Авторка двох книг та двох документальних фільмів. 

XS
SM
MD
LG