Спеціальні потреби

Процес над політичним в’язнем Луценком триває


У п’ятницю Печерський райсуд продовжив розглядати справу про буцімто санкціоноване екс-міністром незаконне стеження за фігурантами справи про отруєння екс-президента Ющенка. Покінчивши з допитом свідків та вивченням матеріалів справи, судді перейшли до стадії допиту підсудних.

Допитали двох – це колишні працівники кримінального розшуку МВС Володимир Тарасенко і Олег Павленов. Як засвідчили обоє, міліція діяла законно і мала усі підстави стежити за водієм екс-керівника СБУ Володимира Сацюка. За їх словами, наказ про стеження був погоджений з Генпрокуратурою і зі слідчим у справі отруєння Галиною Климович. А коментуючи висновок комісії МВС про начебто неправомірні дії Луценка, підсудний Тарасенко пояснив це особистою помстою з боку голови комісії Михайла Вершняка. Мовляв, Луценко, працюючи міністром, ловив Вершняка на хабарах і двічі звільняв його з посади.

Другий підсудний, Павленов, розповів, що від нього вимагали дати свідчення проти Луценка – в обмін на непорушення проти нього кримінальної справи. За словами Павленова, слідчий Генпрокуратури Войченко запропонував йому угоду: або він свідчить проти Луценка і залишається свідком у справі, або відмовляється і стає обвинуваченим. «Думаю, більшість свідків у справі так і стали свідками», – зробив припущення Павленов.

Третього підсудного – самого екс-міністра МВС – допитають у вівторок 17 липня. Таке рішення винесла суддя Ганна Медушевська, незважаючи на прохання Луценка не призначати засідання на цей день. Екс-міністр просив перенести слухання на якийсь інший час, оскільки 17 липня йому мають надати медичну допомогу. Медушевська вислухала прохання і все-таки призначила суд на 17 липня.

За правосуддям по-українськи у залі суду спостерігали посланці Європарламенту – екс-президент Польщі Олександр Кваснєвський і екс-президент Європарламенту Пет Кокс. Напередодні прем’єр-міністр Микола Азаров, зустрівшись з європейськими спостерігачами, пообіцяв їм створити всі умови для об’єктивної оцінки процесу. До приходу Кваснєвського і Кокса у Печерському райсуді з’явилась новація: клітку Луценка «ошляхетнили», поставивши всередину стіл.

"Я готовий вчитатися в те, що написав Європейський суд"
Віктор Пшонка, генпрокурор

Екс-міністр внутрішніх справ обвинувачується у зловживанні владою та службовим становищем при розслідуванні справи про отруєння екс-президента Ющенка. За версією Генпрокуратури, незаконне стеження за водієм Сацюка Валентином Давиденком «завдало суттєвої школи охоронюваним законом правам, свободам та інтересам» останнього.

Раніше Печерський райсуд засудив Луценка до чотирьох років ув’язнення в іншій справі – про незаконне виділення квартири і нарахування стажу міністерському водію, а також витрачання коштів на відзначення Дня міліції.

3 липня Європейський суд з прав людини оголосив незаконним арешт Луценка в грудні 2010 року та зобов'язав українську державу виплатити екс-міністрові 15 тисяч євро компенсації. У відповідь генпрокурор Віктор Пшонка заявив, що з рішенням не згоден, але «готовий вчитатися в те, що написав Європейський суд».

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG