Спеціальні потреби

Пекін оголосив “покарання” Тайваню після інавгурації президента та зімітував удари по військових цілях під час навчань


Сюжет про військові навчання Китаю навколо Тайваню на китайському телебаченні, Пекін, 23 травня 2024 року. Jade Gao/AFP
Сюжет про військові навчання Китаю навколо Тайваню на китайському телебаченні, Пекін, 23 травня 2024 року. Jade Gao/AFP

Китай розпочав дводенні широкомасштабні військові навчання Joint Sword-2024A, оточуючи Тайвань військовими літаками та кораблями. Пекін називав це “покаранням” за інавгурацію новообраного президента країни, що китайська влада вважає “сепаратизмом”.

Новий демократичний лідер Тайваню Лай Цінде у інавгураційній промові закликав Китай “припинити тактику залякування”, інформує CNN.

У рамках навчань десятки китайських винищувачів із бойовими боєприпасами здійснили імітаційні удари “по важливих військових цілях ворога” поряд із есмінцями, фрегатами та ракетними катерами.

Участь у спільних навчаннях беруть флот, авіація та ракетні сили Народно-визвольної армії Китаю. Речник командування армії, полковник Лі Сі назвав ці навчання “суворим покаранням за сепаратистські акти сил незалежності Тайваню та серйозним застереженням від втручання та провокацій з боку зовнішніх сил”.

Китайські військові також розгорнули близько десятка військових кораблів та десяток кораблів берегової охорони поблизу Тайваню.

Тайвань у відповідь розгорнув власні військові кораблі для моніторингу ситуації.

Газета The News York Times нагадує, що попередні навчання такого масштабу Китай оголошував у серпні 2022 року на знак протесту проти візиту на Тайвань Ненсі Пелосі, яка на той момент була спікером Палати представників Конгресу США.

Новий президент Тайваню Лай Цінде офіційно вступив на посаду 20 травня. У своїй промові Лай висловив сподівання, що Китай припинить військові загрози та залякування тайванців та перейде до мирної співпраці, повідомляло Радіо Свобода.

Цінде заявив, що за його правління Тайвань "не провокуватиме Китай, але й не піде на поступки йому". Також Лай Цінде, пише Радіо Свобода, закликав розвивати нові технології, щоб перетворити Тайвань із "кремнієвого острова" (Тайвань – головний у світі виробник мікрочипів, один із лідерів в електронній промисловості) на "острів штучного інтелекту", інвестувати у роботобудування, квантові компʼютери та інші перспективні інновації.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG