Спеціальні потреби

Китай сприяє і фінансує кризу залежності від фентанілу у США, каже комітет Палати представників


Тодішній генеральний прокурор Вільям Барр, архівне фото. 16 квітня 2024 року Барр засвідчив, що звіт комітету Конгресу "виявив переконливі докази" того, що уряд Китаю спонсорує та сприяє експорту компонентів для наркотичного опіоїда фентанілу.
Тодішній генеральний прокурор Вільям Барр, архівне фото. 16 квітня 2024 року Барр засвідчив, що звіт комітету Конгресу "виявив переконливі докази" того, що уряд Китаю спонсорує та сприяє експорту компонентів для наркотичного опіоїда фентанілу.

Уряд Китаю прагне розпалити епідемію залежності від фентанілу в Сполучених Штатах шляхом субсидування компонентів, необхідних для виробництва наркотиків та інших синтетичних опіоїдів. Про це заявив Комітет Палати представників США з питань Китаю.

У звіті комітету говориться, що Китай також втручається в розслідування щодо незаконних виробників наркотичних речовин у США, попереджаючи об'єкти завчасно та дозволяючи їм ускладнювати виявлення нелегальної діяльності.

Слідчі комітету у вівторок заявили, що вони отримали доступ до урядового китайського сайту, який надає податкові знижки для компаній, що виробляють певні компоненти-прекурсори фентанілу, за умови, що вони продають їх за межами Китаю.

Колишній генеральний прокурор США Вільям Барр, який свідчив на слуханнях у Палаті представників, заявив, що звіт "виявив переконливі докази" передбачуваного субсидування прекурсорів.

Барр рекомендував США спонукати китайську владу домагатися зміни цих практик.

Президент США Джо Байден і голова Китаю Сі Цзіньпін у листопаді домовилися відновити двосторонню співпрацю, щоб зупинити потік компонентів для створення наркотиків і торгівлю наркотиками.

Голова спеціального комітету, представник Республіканської партії Майк Галлагер сказав: "Своїми діями, як виявилося в нашому звіті, Комуністична партія Китаю говорить нам, що вона хоче, щоб у нашу країну потрапляло більше фентанілу".

"Вона хоче хаосу та спустошення, які стали результатом епідемії", — додав він.

За даними Reuters, посольство Китаю у Вашингтоні підтвердило щирість своєї співпраці зі США в боротьбі з незаконним обігом наркотиків і контролем над прекурсорами.

Речник посольства Лю Пенгю сказав агенції: "Цілком очевидно, що в Китаї немає проблеми з фентанілом, а криза з фентанілом у Сполучених Штатах не спричинена китайською стороною, і сліпо звинувачуючи Китай не можна розв'язати власну проблему США".

Комітет закликав створити робочу групу для консолідації розвідувальних, економічних і правоохоронних ресурсів, яка підпорядковується генеральному прокурору США. Цільова група допомагатиме президенту в Раді національної безпеки та контролюватиме портфель опіоїдів.

Комітет також закликав Конгрес надати роз'яснення щодо повноважень президента накладати санкції на сторони, причетні до торгівлі наркотиками. Він вимагав від США застосовувати санкції для порушників і регулярно звітувати Конгресу про частоту застосування санкцій.

Головний представник Демократичної партії у комітеті Раджа Крішнамурті засудив здатність китайських компаній продавати синтетичні опіоїди онлайн. Він вказав на скріншот одного з таких сайтів, сказавши: "Є сотні публікацій на цих вебсайтах – сотні".

"Це абсолютно неприйнятно", - додав він.

Більшість смертей від передозування в Сполучених Штатах пов'язані з фентанілом, і часто інші наркотики додаються до цього опіоїда без відома покупця.

У статті використано матеріали Reuters і Associated Press.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG