Спеціальні потреби

Країни Балтії вчаться на помилках України


Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс
Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс

На той час, коли тільки розпочалась війна на сході України, українська армія була в поганому стані.

Приклади, які можна було побачити в обороні України, описує у своїй статті DW на основі тогочасного інтерв'ю з українським військовим. В 200 метрах від сепаратистів під деревом стояв броньований автомобіль: "Ми не знаємо, чи ця зброя стріляє", - сказав військовий, взутий в Crocs, в 2014 році кореспонденту DW. За три кілометри дві поламані вантажівки, подаровані волонтерами, стояли через нестачу запасних деталей. Таким був стан батальйону з логістики та комунікацій 54 бригади в серпні 2015 року.

Тепер ситуація змінилась, зазначає видання, і настав час для НАТО навчатись з українського досвіду, зокрема в методах ведення війни, а також використанні таких технічних засобів як дрони.

Навчаючись на досвіді України, Литва поновила призов та почала програму з інформування громадськості про те, що варто робити у випадку вторгнення. Агресія Росії в Україні також змусила країни Балтії посилити оборону. "Те, що трапилось в Україні важливе не тільки для уряду Литви, але і для всіх громадян – це ставлення всієї країни", - зазначає міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс в коментарі DW.

"Ситуація з безпекою в Європі є нестабільною через агресію Росії проти України. Однак, пам’ятаючи війну 2008 року на північному Кавказі, та анексію Росією частини Грузії, можна сказати, що це не є новим", - додав Лінкявічюс. Він також відзначив, що збільшена присутність НАТО в регіоні є радше символічною: "Тисяча додаткових військових в Литві і 300 000 військових в російському західному військовому регіоні. Означає, що з боку НАТО ніколи не було і не буде ескалації".

Дивіться також: Час-Time: Курт Волкер зустрінеться з помічником президента Росії Сурковим

Час-Time: Курт Волкер зустрінеться з помічником президента Росії Сурковим
please wait

No media source currently available

0:00 0:15:00 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Підсумки візиту держсекретаря Блінкена до Києва. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:47 0:00
XS
SM
MD
LG