Спеціальні потреби

Росія перетворює атомну станцію на військову базу, працівників піддали тортурам – президент Енергоатома


Петро Котін, президент української державної атомної компанії «Енергоатом» каже, що російська окупація Запорізької атомної електростанції "постійно посилюється". Інтерв'ю для "Голосу Америки", 18 травня 2023 р. у Києві.
Петро Котін, президент української державної атомної компанії «Енергоатом» каже, що російська окупація Запорізької атомної електростанції "постійно посилюється". Інтерв'ю для "Голосу Америки", 18 травня 2023 р. у Києві.

Російська окупація Запорізької атомної електростанції «постійно посилюється», окупаційна влада перетворює окуповану ЗАЕС на військову базу, заявив в інтерв'ю Голосу Америки Петро Котін, президент української державної атомної компанії «Енергоатом».

За його словами, кількість російських військових на ЗАЕС постійно збільшується і тепер перевищує чисельність персоналу. Зараз російських військових там майже 2500, тоді як раніше їх було близько 500, сказав Котін, керівник компанії, яка володіє ЗАЕС.

Говорячи про безпеку станції з керівницею східноєвропейського бюро “Голосу Америки” Мирославою Гонгадзе у Києві, він сказав, що якщо на станції відбудеться катастрофа, радіаційне забруднення може поширитися не лише половину України та Чорне море, але й серйозно вплинути на Європу.

ЗАЕС - заручниця Росії

“Наразі у них [росіян - ред.] є лише одна ідея – зберегти станцію як свою військову базу, тому що це охоронна територія, і ядерний матеріал захищає сам себе. Тому вони розуміють, що обстрілу ядерних матеріалів не буде через ризик забруднення”, - сказав Котін, визнавши, що станція по суті є заручницею РФ.

Ситуація постійно погіршується – сказав Котін. Про це Голосу Америки розповіли також співробітники служби безпеки, які нещодавно працювали на станції.

Тортури і побиття персоналу

З самого початку окупації (4 березня 2022 року) російські війська встановили тут свій режим, а президент Росії Володимир Путін видав указ про створення операційної організації, яка базувалася на Росатомі, державній монополії Росії в атомній енергетиці.

Були тортури, було побиття персоналу. Вони також захопили працівників і посадили в клітки. Деякі люди загинули, а деякі зникли безвісти.
Петро Котін

“Вони тиснули на наш персонал для підписання договорів з цією фейковою організацією. Були тортури, було побиття персоналу. Вони також захопили працівників і посадили в клітки. У них там були всі види тортур. Деякі люди загинули, а деякі зникли безвісти. І ми не знаємо, де вони зараз”, – розповідає Котін.

За його інформацією, близько 2000-2700 співробітників підписали цей контракт. Близько 3500 не підписували документи.

“Тому ми продовжуємо їм платити зарплату, а росіяни просто заборонили їм приходити на роботу”, - сказав очільник “Енергоатома”.

Найглибший рівень деградації станції

Про ситуацію на станції Котін сказав: “Це найглибший рівень деградації станції, який тільки можливий”.

Як повідомляв Голос Америки, західні ЗМІ проводять паралелі між українським контрнаступом і ядерними загрозами на ЗАЕС.

Дивіться також:

  • 16x9 Image

    Мирослава Гонгадзе

    Керівниця мовлення Голосу Америки у Східній Європі. На додаток до праці на «Голосі Америки», часто виступає як експерт із питань України, Східної Європи та свободи слова на пострадянському просторі. Статті Мирослави друкуються на шпальтах таких світових видань, як Wall Street Journal, Washington Post, NPR, Journal of Democracy. Мирослава є співавтором науково-публіцистичної роботи «Розірваний нерв» про протестний рух в Україні 2000-2004 років.

    З освітою правника, здобутою у Львівському державному університеті, має великий досвід роботи в галузі журналістики та зв'язків із громадськістю. Працювала журналістом, редактором, продюсером, керівником медія-кампаній в Україні та США у низці політичних і медійних організацій, у тому числі RFE/RL, Інтерньюз, IRI, NDI.

    Серед іншого - Мирослава також здобула освіту у Гарвардському університеті за стіпендією Фунданії Німана (2018-2019рр), була дослідником Університету Джорджа Вашингтона (2003) та володарем стипендії Рейгана-Фасела Національного фонду за демократію (2001). «За видатний внесок у розвиток журналістики, активну громадянську позицію та професійну майстерность» Мирослава Ґонґадзе нагороджена Орденом княгині Ольги.

    Інформувати, поєднувати й об’єднувати людей та ідеї, надихати – такою Мирослава бачить свою місію.

    У вільний від роботи час, якщо такий з’являється, захоплюється подорожами, мистецтвом, фотографією.

    Має дорослих доньок-близнюків Нану та Саломе.

Форум

XS
SM
MD
LG