Спеціальні потреби

Косово та Сербія вимушені примиритись заради вступу до ЄС - експерти


Косово та Сербія примиряться заради вступу до ЄС
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00
Direct link

Косово та Сербія примиряться заради вступу до ЄС

10-го вересня Косово здобуло повну незалежність. Після того як 5-ть років тому колишній автономний край у складі Сербії в односторонньому порядку оголосив про незалежність, країни ЄС, США та Туреччина здійснювали нагляд за новонародженою країною, яку досі не визнали Росія, Грузія та Китай.

У день набуття Косово незалежності генеральний прокурор Сербії з військових злочинів вчора заявив, що Сербія має свідчення того, що у Косово здійснювалась систематична торгівля людьскими органами, а бійці Армії визволення Косово проходили спеціальну підготовку із вилучення органів з людьских тіл
Протягом 5-ти років «незалежності під наглядом», управління країною паралельно здійснювали представники міжнародної спільноти та місцевий уряд. Відтепер косовари урядуватимуть самі, втім у країні і надалі будуть працювати миротворчі контингенти НАТО та Європи.

Набуття Косово реальної незалежності представники Заходу та місцевої влади відзначили спеціальною церемонією. Барак Обама вже назвав незалежність Косово «значною віхою» та похвалив країну за прогрес.

Косовари вже готові дати раду своїй країні самостійно – вважають на Заході. Даніель Сервер зі Школи поглибленного дослідження Міжнародної політики погоджується з цим.

"Настав час, щоб країною керувала влада обрана в результаті прямих виборів", - каже експерт.

Між тим в країні залишиться місія ЄС із встановлення верховенства права та миротворчий контингент НАТО. Курт Волькер з інституту міжнародного лідерства при університеті Аризони каже, що міжнародна присутність у Косово – досі необхідна.

"Було би дуже прикро та ризиковано, для будь-якої із косовських партій спробувати скористатись відсутністю міжнародного контролю та одразу почати агресивно просувати своє бачення розвитку країни", - вважає Волькер.

Одним з головних пунктів перехідного плану, який втілювався в країні протягом 5 років була децентралізація, яка мала захистити права меншостей – особливо сербів на півночі країни
Даніель Сервер каже, що це питання досі не вирішено.

"Північ Косово контролюється Белградом – а не Пріштіною. Це не децентралізація. Це фактичне розділення країни. Це те, що не подобається мені. Це те, що не сприймає ні Європа, ні США".

За словами експерта, це питання має вирішитись шляхом переговорів з Сербією. З ним погоджується Волькер, який є колишнім послом США у НАТО.

"В майбутньому північне Косово має бути інтегроване, та стати частиною країни, проте мати достатньо незалежності на місцевому рівні, щоб задовольняти потреби місцевих мешканців", - зауважує Волькер.

Переговори між Белградом та Пріштіною перервались рік тому, через сутички на кордоні між країнами. Очікується, що вони поновляться цього місяця. Від їх результату залежатиме, чи зможуть обдиві країни увійти до ЄС.

Втім, ці переговори не будуть простими. У день набуття Косово незалежності генеральний прокурор Сербії з військових злочинів вчора заявив, що Сербія має свідчення того, що у Косово здійснювалась систематична торгівля людьскими органами, а бійці Армії визволення Косово проходили спеціальну підготовку із вилучення органів з людьских тіл. Відповідні дані вже найближчим часом будуть вивчені слідчою комісією Ради Європи.
Претензії до Косово має не лише Сербія. Країну досі не визнали 5 країн ЄС. Вони блокують вдодження Пріштіну до Євросоюзу
"ЄС має переконати ці 5 країн, що настав час визнати Косово та його самовільно встановлені кордони, і, що такий крок допоможе врегулювати відносити між ЄС та Косово", - підкреслює Сервер.

На його думку, проблеми, які заважають Сербії стати частиною ЄС здебільшого технічні, в той час як Косово має відповісти на серйозніші виклики. Із завершенням періоду «незалежності під наглядом» країна має вирішити проблему корупції та безробіття.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG