Спеціальні потреби

США протистоятимуть космічним загрозам з боку Китаю і Росії


Морські піхотинці США встановлюють супутниковий інтернет-зв'язок, база на острові Окінава, Японія, 19 квітня 2023.
Морські піхотинці США встановлюють супутниковий інтернет-зв'язок, база на острові Окінава, Японія, 19 квітня 2023.

Космос відіграє вирішальну роль у національній безпеці та процвітанні Америки, заявив під час слухань у Палаті представників Конгресу США Джон Пламб, помічник міністра оборони США з космічної політики.

"Для Міністерства оборони космічний простір має важливе значення у тому, як ми конкуруємо та боремося в будь-якій сфері. Він дозволяє нам виявляти і відстежувати ракети, що має важливе значення для захисту нашої Батьківщини. Він забезпечує навігацію за місцем розташування та час для точного удару по цілях. І це забезпечує зв'язок у суворих умовах для підтримання глобального командування та контролю. Простіше кажучи, місії космічного базування є важливими для способу ведення війни США", - сказав Пламб.

Високопосадовець підкреслив, що супротивники Америки розуміють важливість космічного простору й розвивають дедалі складніші можливості, щоб не дозволити об’єднаним силам США здійснювати космічні місії. Лише за останні кілька років кількість і якість контркосмічних загроз значно зросла, додав він.

Зокрема Китай розробив наземну протикосмічну зброю і продовжує впроваджувати нові технології, що загрожуватимуть супутникам США. За словами Пламба, Китай будує космічну архітектуру, яка дозволить його військовим здійснювати точні удари на великій відстані: "Китай, зрештою, прагне поставити під сумнів нашу здатність проводити спільні операції в Індійсько-Тихоокеанському регіоні".

Він також розповів, що Росія розробляє, випробовує та впроваджує власні протикосмічні системи, включаючи кінетичну протисупутникову зброю наземного та космічного базування, "спрямовану на те, щоб знижувати ефективність американських космічних послуг та унеможливлювати їх".

Щоб протистояти космічним викликам Білий дім пропонує виділити у бюджеті на 2024 рік 33 мільярди доларів, що на 15% більше, ніж у бюджеті 2023 року. За словами Пламба, це забезпечить інвестиції в дослідження, розробки, випробування та експерименти, що сприятиме подальшій інтеграції космічних послуг у об’єднані сили США.

Також високопосадовець Пентагону наголосив на важливості співпраці у космічній галузі з іншими союзними країнами та обміном інформації з ними. "Наші суперники спостерігали за нами, вони вчилися у нас, вони крали у нас і розвивали можливості, щоб тримати нас під загрозою", - сказав він. Але підкреслив, що попри це, ворожі країни все ще не можуть досягти рівню розвитку цієї галузі у США: "Вони не готові до нас сьогоднішніх... вони не готові до нас завтрашніх".

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG