Спеціальні потреби

Нечуване у Конгресі США: законодавці влаштували сидячий протест


Ми лишились глухі до пролитої крові невинних та смертей, які спіткали нашу націю. Пане спікере, де серце цього законодавчого зібрання?
Ініціатор ації, конгресмен Джон Льюїс

Конгресмени-демократи влаштували сидячу акцію протесту в Палаті представників, вимагаючи негайного розгляду законів щодо контролю за легальним обігом зброї у США. На 12-ту годину за місцевим часом (7-а вечора за Київом - прим. ГА) в акції беруть участь десятки законодавців.

Фото та відео з акції активно поширюють у соцмережах самі конгресмени-учасники та їх помічники. Повідомляється, що лідери Республіканської партії, яка становить більшість у Палаті представників, покинули залу, щоб зірвати передбачену процедурою трансляцію із зали.

Демократи вимагають розгляду законопроектів щодо контролю за проджем зброї у США перед літньою перервою у роботі Палати представників.

Питання контролю за легальним обігом зброї щоразу опиняється у центрі законодавчих та громадських дискусій після вже традиційних для США масових розстрілів, останнім з яких на сьогодні є розстріл майже 50 осіб в Орландо, де терорист атакував гей-клуб, використавши легально придбану зброю та боєприпаси.

Традиційно дискусії не знаходять вираження в ухваленні законів, які б обмежували легальний обіг зброї у США. Серед вимог прихильників обмеження обігу зброї - заборона продажу штурмових гвинтівок та заборона продажу зброї особам, які підозрюються правоохоронними органами США у причетності до терористичної діяльності. Противники називають ці та інші вимоги - порушенням конституційних прав американців. Демократична партія загалом виступає за обмеження продажу зброї у США, а Республіканська - проти. За це предтсавників останньої части звинувачують у лобіюванні інтересів компаній-виробників зброї.

Напередодні у Сенаті було провалено усі законопроекти, спрямовані на посилення контролю за легальним обігом зброї у США.

Акцію протесту почав авторитетний законодавець-демокарт Джон Льюїс, який брав активну участь у русі за рівні права чорношкірих, очлюваному Мартіном Лютером Кінґом.

"Ми лишились глухі до пролитої крові невинних та смертей, які спіткали нашу націю. Пане спікере, де серце цього законодавчого зібрання? Де наша душа?", - звернувся конгресмен до спікера Палати представників, республіканця Пола Раяна.

Дивіться також: Розстріл в Орландо не переконав Сенат США, що закони про зброю треба міняти

Розстріл в Орландо не переконав Сенат США, що закони про зброю треба міняти. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

XS
SM
MD
LG