Спеціальні потреби

У Тегерані відзначили річницю захоплення посольства США


Тегеран
Тегеран
Десятки тисяч людей, багато з яких скандували «Смерть Америці», зібралися у Тегерані, щоб відзначити чергову річницю подій 1979 року, коли на хвилі Ісламської революції було захоплено посольство США.

На думку спостерігачів, щорічний мітинг на місці, де знаходилася американська дипломатична місія, давно не збирав так багато учасників, як у понеділок.

Радикальні консерватори закликали до проведення масової акції протесту проти історичних спроб президента Гасана Роугані налагодити контакти з Вашингтоном.

Вереснева 15-хвилинна телефонна розмова між президентом США Бараком Обамою і Роугані після засідання Генеральної Асамблеї ООН стала першим прямим контактом між лідерами двох країн за понад три десятиліття.

Верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї висловив підтримку спробам президента Роугані налагодити відносин із Заходом, але також вказав, що деякі дії президента були «невідповідними».

34 роки тому, студенти-ісламісти увірвалися в посольство США і взяли в заручники 52 людей, яких утримували 444 дні. Події призвели до розриву дипломатичних відносин між США та Іраном і започаткували десятиліття взаємної ворожості.

Президент Роугані, який прийшов до влади в серпні, зробив кілька кроків назустріч США в надії на пом’якшення санкцій Заходу, введених у зв'язку зі спірною ядерною програмою Тегерана.

Дії Роугані викликали глибокий скептицизм з боку іранських ультраконсервативних кіл, які бачать у США заклятого ворога і виступають проти поступок у ядерній сфері.

Західні країни звинувачують Іран у спробах створити ядерну зброю під прикриттям цивільної ядерної програми. Тегеран відкидає ці звинувачення.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG