Спеціальні потреби

Годжес: Своїх військових в Україну може відправити не лише Франція, треба лише чітко назвати мету


Архівне фото: Генерал-лейтенант США у відст. Бен Годжес під час Варшавського форуму безпеки у Варшаві, Польща 2018 р. Годжес, який був командувачем армії США в Європі з 2014 по 2017 рр., вважає, що не можна виключати участі західних військових у війні проти Росії в Україні. (AP)
Архівне фото: Генерал-лейтенант США у відст. Бен Годжес під час Варшавського форуму безпеки у Варшаві, Польща 2018 р. Годжес, який був командувачем армії США в Європі з 2014 по 2017 рр., вважає, що не можна виключати участі західних військових у війні проти Росії в Україні. (AP)

Допомога США засвідчила, що, на противагу тому, на що сподівався Путін, Захід не покинув Україну. США повинні допомагати далі, мають допомагати інші партнери, передусім у Європі, щоб показати Путіну, що підтримка Заходу на цьому не припиниться.

Так вважає колишній командувач Сухопутних військ США в Європі Бен Годжес. В інтерв'ю чеському аналітику Домініку Преслу з Асоціації з міжнародних питань (AMO), він розповів про те, чого тепер можна очікувати від нової допомоги, від дій партнерів, і про те яких помилок, на його думку, припустилися партнери України і самі українці у перші два роки війни.

"Найефективніший захист від стріл – вбити стрільця"

За словами Годжеса, було дуже важливо надати Україні засоби протиракетної оборони. Але США мають в Європі лише одну систему ППО Patriot, яка є в районі Польщі та охороняє склади зброї там та шляхи її доставки в Україну.

Інша справа, що деякі європейські країни мають ці системи, які вони навряд чи будуть використовувати найближчим часом, і вони могли б їх переслати в Україну у більшій кількості.

Крім того, для ефективної системи ППО не вистачає лише наземних засобів, потрібні літаки, такі як F-16, які, згідно з очікуванням, також незабаром мають бути відправлені в Україну.

Але "найефективніший захист від стріл – вбити стрільця", пояснює колишній генерал. Тому, найефективніше було б надати Україні засоби вразити аеродроми, чи майданчики на території окупованих Росією, зокрема у Криму, з яких запускаються ракети по Україні.

Той великий міст у Криму, він рано чи пізно впаде. Не знаю, чи за допомогою ATACMS, але українці вже мають якийсь план, як його вивести з ладу

З такими ракетами, як ATACMS, які Україна отримала у новому пакеті допомоги, удари по Криму можуть бути систематичними та такими, які у кінцевому результаті зможуть змусити Росію покинути Крим.

"Той великий міст у Криму, він рано чи пізно впаде. Не знаю, чи за допомогою ATACMS, але українці вже мають якийсь план, як його вивести з ладу", – каже Годжес, маючи на увазі Кримський міст, який Росія використовує для постачання Криму.

Говорячи про Крим, колишній генерал зауважує, що півострів має стратегічне значення, і Україна не матиме можливості розвиватися, якщо Росія збереже контроль над Кримом і буде становити загрозу для мореплавства і торгівлі у Азовському і Чорному морі.

Навіть якщо Україні вдасться повернути порти Маріуполя і Бердянська, вона не зможе їх використовувати.

"Майбутнє Україні, відродження її економіки залежить від звільнення Криму", – каже генерал Годжес і додає, що великі інвестори не вкладатимуть гроші в Україну, якщо вони будуть остерігатися відновлення конфлікту.

Ядерну зброю Кремль використовує для погроз, але не для війни

Ми дозволили собі стати жертвами їхніх погроз

Говорячи про ядерну зброю і про постійні російські погрози її застосувати, генерал Годжес зауважує, що від самого початку керівництво США зробило помилку, вірячи у те, що вони можуть якось конфлікт контролювати інтенсивність конфлікту, даючи чи не даючи Україні якусь зброю.

"Ми дозволили собі стати жертвами їхніх погроз. Звичайно, Росія має тисячі одиниць ядерної зброї. Їм явно байдуже, скільки невинних людей вони вб’ють, у тому числі своїх власних. Тож ви не можете просто відкинути ці загрози. Але ймовірність того, що вони коли-небудь справді використають ядерну зброю, надзвичайно низька. Їм немає користі використовувати ядерну зброю. Найбільша користь для них — від погроз, бо вони бачать, як ми самі себе стримуємо", – каже Годжес.

Він пояснив, що коли люди говорять "Путін використає ядерну зброю", вони мають розуміти, про що ідеться.

Якщо мається на увазі стратегічна ядерна зброя, спрямована проти Вашингтона, Нью-Йорка, чи інших великих міст в Америці, то, за словами генерала Годжеса, навряд чи Путін захоче їх використовувати, наприклад, через Крим.

Бо він знає, що в Америки є точно така само зброя, яка ударить по Росії та призведе до загибелі особисто його і десятків тисяч інших людей, чия доля Путіна не обходить.

"Весь стратегічний баланс базувався на здатності до гарантованого взаємного знищення, якщо Росія коли-небудь запустила б ядерну зброю. Ось чому протягом 70 років або більше, хоча ми обидва мали ядерну зброю, ми ніколи не використовували її один проти одного", – пояснює генерал.

Якщо він захоче використати тактичну ядерну зброю в Україні, то де? І де ті російські війська, які могли б воювати в умовах радіаційного забруднення і забезпечити цей прорив

Якщо ідеться про тактичну ядерну зброю, яку Радянський Союз розробив під час ”холодної війни“, то ідея її використання була в точкових ударах по великому скупченню військ противника, для того, щоб забезпечити прорив військ у цьому місці.

"Але якщо він захоче використати тактичну ядерну зброю в Україні, то де? І де ті російські війська, які могли б воювати в умовах радіаційного забруднення і забезпечити цей прорив? Крім того, у підготовці такого удару брало б участь багато людей, це було б помітно", – пояснює Годжес. Він додає, що серйозні попередження проти використання ядерної зброї пролунали і від президента США і від голови Китаю.

Тому в результаті ядерний шантаж добрий лише для того, щоб стримувати Захід від того, щоб надавати зброю Україні для перемоги і в результаті це лише продовжує війну. А Путін буде її продовжувати, доки він не побачить, що він не зможе виграти цю війну. А він зрозуміє це лише тоді, як вважає Годжес, коли йому про це скажуть президент США Джо Байден, канцлер Німеччини Олаф Шольц, та інші лідери, які скажуть, що наша мета – щоб Україна виграла війну у Росії на території України. І вони готові зробити для цього все, що буде потрібно.

Було помилкою виключати участь військових НАТО у війні проти Росії в Україні

Якщо ми могли їм допомогти, то чому ми не можемо допомогти Україні захистити її цивільне населення, і в України немає найкращої у світі системи ППО

Щодо слів президента Франції Еммануеля Макрона про те, що він не виключає, що потрібно буде послати французькі війська в Україну, то Годжес вважає, що було помилкою не сказати так від самого початку. Бо таким чином Захід сам себе обмежував і повідомляв про це противнику.

На думку генерала у відставці, не лише Макрон, але й інші лідери мають сказати Путіну, що вони цього не виключають, але перед тим чітко пояснити своїм громадянам, що їхні військові там мають робити, і якою є мета їхнього перебування там.

Поки що західна громадськість не готова зрозуміти, що Росія веде війну проти Заходу, а не лише проти України. Навіть незважаючи на те, що він відкрито про це говорить.

“На мою думку, метою має бути перемога України у цій війні. І ми можемо допомогти їм у тому, щоб захистити їхню цивільну інфраструктуру, логістику, чи щось інше. Я б цілком це підтримав. Наші пілоти допомагали Ізраїлю захиститися від ракетних атак з боку Ірану. Але Ізраїль має оду з найпотужніших систем ППО у світі. Якщо ми могли їм допомогти, то чому ми не можемо допомогти Україні захистити її цивільне населення, і в України немає найкращої у світі системи ППО“, – каже Годжес.

Я розумію, що є побоювання втратити цілу генерацію молодих чоловіків, але ми говоримо про те, що потрібно рятувати країну

Така допомога у сфері ППО, чи логістики не призвела б до зростання ризику того, що НАТО потрапить у прямий конфлікт з Росією, бо Кремль найменше б хотів вв’язатися у конфлікт з об’єднаним і сильним альянсом. Бо, за словами Годжеса, він знає, що не зможе перемогти таку силу.

Українці, на його думку, мають активніше вести мобілізацію. Він каже, що був дуже здивований, коли дізнався, що в Україні ведуться дебати про те, щоб зменшити вікову границю з 27 до 25 років, бо, за його словами, у більшості країн Європи та США це 18 чи 19 років.

"Я розумію, що є побоювання втратити цілу генерацію молодих чоловіків, але ми говоримо про те, що потрібно рятувати країну", – наголосив генерал у відставці. Україна ризикує втратити закордонну підтримку, якщо з’ясується, що значна частина країни не готова іти служити.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG