Спеціальні потреби

Медики на крок ближче до винайденя вакцини від СНІДу?


Нещодавно Вашингтон став центром боротьби з епідемією ВІЛ/СНІДу. На міжнародну конференцію, що проходить кожні два роки у різних містах світу, до американської столиці з’їхалось понад 20 тисяч учасників. Чи не вперше, на зібраннях подібного роду, відчувався оптимізм щодо можливості знайти панацею від хвороби. Вчені-медики попереджають, що до появи вакцини від СНІДу ще доволі далеко. Однак те, що десять років тому здавалося не можливим, поступово стає реальністю. Так, науковці Національного Інституту здоров’я у Вашингтоні, вже наступного року розпочнуть клінічні тестування антитіл, на основі яких, у разі успіху, можна буде створити вакцину від вірусу імунодефіциту.

«Якщо під час експериментів на людях ми доведемо ефективність цих антитіл, їх можна буде використовувати як основу для створення вакцини».
Ґері Нейбел
Ґай Дженкінс-Бас вже понад десятиріччя живе з вірусом імунодефіциту. Завдяки антиретровірусним препаратам, він, як і мільйони інших ВІЛ-інфікованих, веде відносно нормальний спосіб життя.

Тримати інфекцію під контролем йому допомагають у Вашингтонській клініці. Ґай сподівається, що ще за його життя пошуки вчених-медиків призведуть до створення вакцини від ВІЛ/СНІДу.

Пошуками вакцини проти ВІЛ/СНІДу в Національному Інституті здоров’я вже понад десятиріччя займається професор Ґері Нейбел та його лабораторія. Він розповідає, що на початку роботи справа здавалась непосильною. Однак досягнення останніх кількох років надихають вченого:

«На мій погляд, нашим найбільшим досягненням стало відкриття механізму дії широко нейтралізуючих антитіл. Зараз ми шукаємо антитіла до ВІЛу».

Широко нейтралізуючі антитіла захищають організм від вірусів. Вченим вдалося зрозуміти механізм, як ці білкові сполуки позбавляють вірус можливості розмножуватися в клітині. Це досягнення відкрило цілковито новий підхід до пошуків вакцини проти ВІЛу. Завдяки цьому вчені можуть розпочати створювати різні антитіла і вводити їх в організм людей з підвищеним ризиком аби запобігти інфекції.

Перші експерименти американські вчені проводять на мавпах, яким вводять різні антитіла, а потім наражають тварин на небезпеку підхопити вірус.

Лікарі кажуть, що експерименти дають великі надії. Антитіла блокують інфекцію. Причому ефективні відносно малі дози щеплення.

Вже на початку наступного року професор та його лабораторія планують тестування антитіл з широко нейтралізуючою дією на людях.

«Якщо під час експериментів на людях ми доведемо ефективність цих антитіл, їх можна буде використовувати як основу для створення вакцини. Тестування також дасть нам інформацію, щодо обсягів антитіл необхідних для блокування вірусу імунодефіциту людини», – каже Нейбел.

Вчений, попереджає, що навіть у разі успіху його експериментів, на шляху до створення ефективної вакцини проти ВІЛ/СНІДу, буде ще немало перешкод. Однак, рух на цьому шляху набирає все більше обертів.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG