Спеціальні потреби

Ресторан на колесах «Зелений фургон» пропонує органічну їжу з турботою про довкілля


Звичною справою у великих американських містах стали ресторани на колесах, де покупці можуть купити все, що завгодно: від свіжих овочів, фруктів та їжі швидкого приготування до вишуканих страв. Такий бізнес вести набагато легше та дешевше, ніж відкрити справжній ресторан. Втім, чи не шкодить цей бізнес довкіллю? Одна компанія у Лос-Анджелесі твердить, що їх ресторани на колесах побудовані з думкою про навколишнє середовище.

В одному з районів Лос-Анджелеса – Малібу – фестиваль народної музики. Взуття тут не є обов’язковим предметом туалету, відвідувачі танцюють під музику місцевих гуртів та куштують місцеву кухню. Подію організувала компанія «Зелений фургон» – бістро на колесах, власники якого турбуються про довкілля та здорове харчування.

«Наше завдання – зробити так, щоб органічна їжа стала доступною для всіх», – каже засновники компанії «Зелений фургон» Мітчел Кол’є.

Всі страви в меню приготовлені з органічних, вирощених по сусідству – не більше, ніж за 160 кілометрів – продуктів. Наприклад, вегетаріанський гамбургер – їх найбільш популярна страва – приготований винятково з екологічно чистих овочів та заправлений домашнім соусом.

«Чому органічна їжа, тому що це – повага до всього, з чого починається життя. Повага до матері Землі, яка дала нам життя», – казначає Кол’є.

Лозунг компанії – «Врятуємо планету кожною стравою», і цей принцип поширюється як на меню, так і на те, як компанія веде бізнес. Замість бензину, бістро на колесах працює на біодизелі – переробленій рослинній олії, яка залишається після приготування їжі.

Перед самим фургоном, розміщені урни для сміття, яке розпадається під дією мікроорганізмів – такий собі переносний компост. Цей компост компанія висилає фермерам, які у свою чергу поставляють їм свою продукцію.

Весь посуд та обгортки ідуть на повторну переробку чи у компост. Кухні, де готується їжа, працюють на енергії сонячних батарей. Таких підхід до навколишнього середовища компанії завоював прихильність чималої кількості відданих клієнтів.

Компанія розпочала свій бізнес п’ять років тому, коли в минулому модель та актор Кол’є об’єднав свої зусилля з колишнім банкіром з Волл-стріт Камом Міселі. Обидва дуже переймались проблемами довкілля та хотіли щось зробити заради оздоровлення планети для майбутніх поколінь. Так і народився «Зелений фургон».

Після двох років у бізнесі компанія почала приносити прибутки. Сьогодні вона має п’ять фургонів: три в Лос-Анджелесі, один у Сан-Дієго та один у Нью-Йорку.

Девід Гольц керує бізнесом у Сан-Дієго. Він каже, що зацікавленість широкого загалу у їх підході до громадського харчування невпинно зростає. Він постійно отримує пропозиції партнерства зі всіх регіонів США та інших країн світу.

«Лише минулого тижня хтось з Австралії надіслав мені електронного листа з питанням, як відкрити там подібний зелений фургон-ресторан, та запропонував партнерство», – зазначає Гольц.

Гольц сподівається, що одного дня «Зелені фургони» стануть такими ж популярними, як ресторани швидкого харчування:

«Саме таким ми бачимо майбутнє «Зеленого фургону». Поставити все на універсальну основу, так щоб ми могли започаткувати франшизу. Щоб замість «Макдональдса» у вашому місті був “Зелений фургон”».

Крім того, що завдяки компанії, споживачі харчуються органічними продуктами, вирощеними власною громадою, засновники переслідують і більш масштабну ціль – закликають людей поважати планету та один одного.

«Ми всі – єдине ціле. Нас ніщо не розділяє. Ні релігія, ні кордони. Навпаки повітря, земля та вода – все це нас об’єднує», – переконаний Мітчел Кол’є.

Так само, як за словами Кол’є, нас об’єднує і їжа.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG