Спеціальні потреби

Іранський мігрант підкорив американську столицю бутербродами


Іммігранти з різних куточків світу привозять до Сполучених Штатів свою культуру та традиції, зокрема, кулінарні. Багатьом вдається привабити американців своєю кухнею. Так, популярними стали китайські, індійські чи скажімо мексиканські страви.

Власник невеличкого ресторанчику у Вашингтоні пропонує відвідувачам класичне для західного світу меню, однак з екзотичним присмаком. Бутербродна крамниця американця іранського походження – Алі Беґері – стала популярною в місті, а його канапки визнано найсмачнішими у столиці. Алі знає, як надати бутерброду екзотичності:

«Вихідці з Близького Сходу чи Східної Європи вимовляють слово сандвіч – сандевіч. Ми спочатку жартували, потім зупинили свій вибір на «Сандевіч»».

Утім міжнародний присмак ресторану «Сандевіч» не обмежується тільки назвою. Меню читається як штампи про в’їзд та виїзд у закордонному паспорті – кожен бутерброд названий на честь якось міста у світі.

«Кожне місто знаходить відображення у смаку. Для нас важливо дотримуватися того, що нас надихнуло відкрити цей бізнес, але в нашій інтерпретації», – каже Алі.

На кухні допомагає мати власника. Це їх спільний бізнес, усе ж остаточне рішення приймає син:

«Цікаво спостерігати за тим, як змінилися наші ролі. Як поступово мати почала мене запитувати: «Чи смакує тобі?» «Може додати більше солі?» «Спробуй це»».

Алі використовує незвиклі для американців інгредієнти у приготуванні бутербродів, як то язик чи шашлик:

«У нас немає морозилки, немає величезного холодильника. Ми готуємо все свіже і продаємо тільки те, що приготували сьогодні. Наступного дня все починається знову».

Кухар запевняє, що при цьому не поступається оригінальним рецептам:

«Ми використовуємо метод та підхід до приготування, що існує тисячі років, утім кожен рецепт вимагає особливого підходу. Тут інше устаткування, інші інгредієнти. Треба просто перевірити, що спрацьовує для вас».

Зусилля Алі сповна оцінили клієнти. Нещодавно газета «Вашингтон пост», за результатами опитування, визнала його бутерброди найсмачнішими у місті.

«Ніколи не думали, що переможемо. Ми лише хотіли вийти на ринок та зайняти свою нішу. А відтак нам кажуть – ви виграли, і черги до нас подвоїлися. Стратегія дуже проста – їжа повинна сама себе продавати. Наприклад, ви не знаєте, що замовити, ви вагаєтесь. І як тільки спробуєте свій бутерброд – ви на гачку. Саме цього ми і прагнемо, елемент приємної несподіванки завжди працює», – зізнається власник.

А якщо серйозно, то популярність своїх бутербродів Алі пояснює свіжими продуктами місцевого виробництва і смачним хлібом. Решта – знання міжнародної кухні.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG