Спеціальні потреби

Комісія з цінних паперів і бірж США звинувачує Ґолдман Сакс у шахрайстві


Американські фінансові регулятори звинувачують один із найпрестижніших інвестиційних банків світу Ґолдман Сакс у махінаціях, що могли завдати інвесторам шкоду на загальну суму в понад один мільярд доларів. Ґолдман Сакс наполягає на тому, він не вчинив нічого злого і переконаний, що зможе це доказати в суді. До звинувачень банку спричинився колапс ринку нерухомості, що викликав найгіршу рецесію у США і в глобальній економіці за останні десятиліття.

Комісія з цінних паперів і бірж США (SEC) твердить, що Ґолдман Сакс обманював інвесторів і в час коли ринок почало лихоманити продавав їм цінні папери, замовчуючи при цьому, що вони пов’язані з високоризиковними іпотечними кредитами.

Фінансові фірми віддавна вдаються до практики групування кредитів, а відтак перепродування їх пакетами інвесторам у сподіванні на добру віддачу при низькому ризику.

SEC звинувачує Ґолдман Санкс у тому, що інвестори не знали, що гарантом боргових зобов’язань був також хедж-фонд «Паулсон і компанія». Цей пов’язаний із високоризиковними операціями фонд заплатив мільйони доларів за право відбирати кредити до пакету цінних паперів, наживаючись при цьому на їх знеціненні.

Ґолдман Сакс назвав такі звинувачення «безпідставними». Однак він визнав, що деякі його цінні папери були пов’язані із субстандартними іпотечними кредитами і пояснив це необхідністю збалансування ризиків від деяких інвестицій.

Комісія із цінних паперів і бірж США, пред’являючи позов Ґолдман Сакс, хоче його оштрафувати і вимагає повернення назад отриманих від махінацій прибутків.

Ринковий аналітик фірми «Джеффріс і компанія» Арт Гоґан каже, що все це підриває вартість акцій Ґолдман Сакс та інших інвестиційних фірм, принаймні на деякий час:

«Ґолдман Сакс віддавна є одним із провідних інвестиційних банків. Якщо поглянути на кризу, через яку нам довелося пройти, з відстані кількох років, то цей банк вийшов з неї в значно кращій формі, ніж банки «Бер Стернс» і «Леман Брадерс». Він віддавна має репутацію надзвичайно агресивного підходу до торгівлі і для нього працюють надзвичайно розумні люди. Впродовж десятиліть він мав репутацію одного з найпрестижніших інвестиційних банків і саме завдяки цьому він, як би здавалось, повинен був вийти з кризи в значно ліпшій формі, ніж його конкуренти».

Професор права Університету штату Міссурі Вільям Блек каже, що ситуація Ґолдман Сакс - «катастрофічна» і складне становище банку може пошкодити іншим фінансовим фірмам:

«Звинувачення проти Ґолдман Сакс надзвичайно серйозні у сенсі потенційної юридичної відповідальності, що може потенційно змінити погляд людей на кризу».

Ґолдман Сакс є одним із найостанніших прикладів звинувачень елітної фінансової установи у приховуванні правди від інвесторів, каже професор Блек. Він вважає, що викриття дуже тепер поширеної практики обману інвесторів допоможе зусиллям адміністрації президента Барака Обами провести важливу фінансову реформу, аби запобігти випадкам фінансового колапсу в майбутньому.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Інше за темою

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG