Спеціальні потреби

Європа не може впоратися з економічною кризою


Європа не може впоратися з кризою
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00

Європа не може впоратися з кризою

Безперестанний цикл негативних економічних показників, за всіма ознаками, говорить про нездатність жорстких заходів з економії, запроваджених свого часу Європою, впоратися з економічною стагнацією.

Разом з Німеччиною, Франція завжди відігравала провідну роль у процесах об’єднання Європи. Втім, оприлюднені наприкінці тижня показники вказують на те, що економіка цієї країни зашкутильгала. Понад три мільйони французів сьогодні залишаються без роботи. І рівень безробіття продовжує зростати. Автовиробник Сітроєн оголосив, що закриває свій завод біля Парижа. А сталеливарний гігант АрселорМіттал почав заморожувати роботу своїх заводів. На противагу цьому, найбільше людей сьогодні наймає… бюро з працевлаштування.

Філіп Броссар, який працює в інвестиційній групі AG2R Ла Мондіаль, говорить:

«ВВП Франції зменшилося приблизно на один відсоток з часу, відколи у 2008 році спалахнула економічна криза. Безробіття зростає з темпами ВВП».

Експерти по різному бачать причини економічного спаду і шляхи його подолання. Президент Франції Франсуа Олланд, як також багато лідерів південноєвропейських держав та МВФ кажуть, що причиною усього є запровадження надто жорсткого режиму економії та обмежень на урядові витрати. Втім, Німеччина разом з Європейським центральним банком говорять, що уряди повинні продовжувати виплачувати свої борги. Попри масові акції протестів, які прокотилися Європою, президент Єврокомісії заявив, що заходи жорсткої економії більше не знаходять підтримки. І цьому є своє пояснення, кажуть експерти.

Говорить комісар Євросоюзу з економічних та фінансових зв’язків Оллі Реен:

«Сповільнення темпів фінансової консолідації стало реальним завдяки трьом факторам. Перший – це збільшення довіри до фіскальної політики. Члени ЄС кажуть, що цього вдалося досягти ще у 2011 році. Друге – це рішучі дії Європейського Центробанку щодо стабілізації ринків. І третє – реформа економічного управління Євросоюзу.

Втім, чимало експертів кажуть, що накладення обмежень на витрати не виправдало сподівань.

Разом з Німеччиною, Франція завжди відігравала провідну роль у процесах об’єднання Європи. Втім, оприлюднені наприкінці тижня показники вказують на те, що економіка цієї країни зашкутильгала. Понад три мільйони французів сьогодні залишаються без роботи. І рівень безробіття продовжує зростати. Автовиробник Сітроєн оголосив, що закриває свій завод біля Парижа.
Такої думки, між іншим, дотримується головний економіст аналітичної групи «Центр європейських реформ» Саймон Тілфорд:

«Чимало європейських країн заганяють себе у глухий кут. Вони скорочують витрати у час, коли бізнеси не інвестують, а споживачі не витрачають. Тож скорочення державних видатків ще більше погіршує економічну ситуацію цих країн».

Часткове скасування накладених обмежень не обов’язково повинно відразу відкрити дорогу безконтрольному витрачанню урядових коштів, кажуть фахівці.

Головний економіст з питань Європи «Daiwa Capital Markets» Тобіас Блаттнер говорить:

«Кожен все ще хоче і вірить у те, що метою повинна стати довготермінова фіскальна консолідація, і це є правильною політикою. Але, щоб гарантувати соціальну єдність, як зауважив президент Єврокомісії, це повинно робитися набагато повільнішими темпами».

Тим часом в Іспанії рівень безробіття переступив поріг у шість мільйонів людей, а це більше 27 відсотків безробітних – найвищий показник за останніх майже 40 років, відколи країна перейшла до демократії.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG