Спеціальні потреби

Cвобода слова чи дезінформації?– думки конгресменів та аналітиків США


Екс-заступник генсека НАТО Александер Вершбоу
Екс-заступник генсека НАТО Александер Вершбоу

Дезінформація постала як новий виклик для демократичних суспільств, які поважають та захищають свободу слова. «Дезінформаційні атаки відбуваються в Україні щодня», а в США під час виборів, «Кремль ефективно використав переваги відкритого суспільства, щоб зашкодити виборчому процесу», - пише в своїй публікації, присвяченій тижню протидії дезінформації, аналітик Atlantic Council Аліна Полякова.

НАТО та ЄС мають співпрацювати з протидії пропаганді та дезінформації, «щоб «зелені чоловічки» не змогли зробити в наших країнах те, що вони зробили в Україні
Екс-заступник генсека НАТО Александер Вершбоу

«Стримування військової агресії – це тільки половина битви. Росія також провадить політичну агресію проти нашого суспільства, використовуючи кібератаки, дезінформацію, пропаганду та операції з впливу (радянською термінологією – «активні операції»), щоб вплинути на результати виборів і зашкодити довірі до наших інституцій», - пише в статті для аналітичного центру Atlantic Council екс-заступник генсека НАТО Александер Вершбоу.

Не можна прийняти закон і заборонити дезінформацію. У нас - свобода слова. Не можна створювати якесь урядове бюро правди
Конгресмен Кріс Стюарт

«Якщо громадськість можна надурити, використовуючи неправдиві новини та дезінформацію - це спотворює саму демократію», - зазначає у своїх коментарях сенатор Шелдон Вайтгаус.

Розмірковуючи над шляхами протидії дезінформації конгресмен Кріс Стюарт зауважив: «Не можна прийняти закон і заборонити дезінформацію. У нас - свобода слова. Не можна створювати якесь урядове бюро правди».

Найбільший страх Путіна – втрата влади в Росії, і я вважаю, нам потрібно протиставити його діям наші дії
Конгресмен Адам Кінзінґер

Все ж, дезінформація потребує певної відповіді. «Це – новий рубіж. Уряд мусить протидіяти іноземним державам, які займаються продукуванням несправжніх новин та дезінформації», - сенатор Роберт Менендес.

«Росіяни використовують інструментарій 21-го століття, і 20-те століття вже минуло», - відзначив республіканський конгресмен Адам Кінзінґер, зазначивши: «ми мусимо пристосувати нашу стратегію до цього. Не можна забирати свободу слова, але якщо щось є неправдивою новиною, - про це треба знати і треба напрацювати нашу відповідь. Найбільших страх Путіна – втрата влади в Росії і, я вважаю, нам потрібно протиставити його діям наші дії»

Не варто боротись пропагандою проти пропаганди
Екс-заступник генсека НАТО Александер Вершбоу

«Всередині країни ми маємо забезпечити захист виборчого процесу та інституцій від кібернападів та манупіляцій з-за кордону; ми маємо надати додаткові ресурси з виявлення та аналізу російської пропаганди та агентів впливу; ми маємо співпрацювати з соціальними медіа, щоб позначати і усувати неправдиві новини перед тим, як вони набувають розповсюдження; нам потрібно розширювати використання радіо, телебачення та Інтернету, щоб протидіяти дезінформації та неправдивим новинам», - пропонує Вершбоу.

Він також закликав НАТО та ЄС співпрацювати з протидії пропаганді та дезінформації, обмінюватись розвідувальною інформацією про кіберзагрози та інші асиметричні загрози і проводити спільн! навчання, «щоб «зелені чоловічки» не змогли зробити в наших країнах те, що вони зробили в Україні».

«Не варто боротись пропагандою проти пропаганди, але потрібно надавати об’єктивну інформацію», - зазначає Вершбоу, додавши: «захищати наші суспільства не менш важливо, ніж захищати кордони».

Дивіться також: Як змінюється позиція та роль Франції у Нормандському форматі

Як змінюється позиція та роль Франції у Нормандському форматі. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:54 0:00

  • 16x9 Image

    Оксана Бедратенко

    Вебредакторка, журналістка, економічна оглядачка Української служби Голосу Америки. Висвітлюю теми міжнародних санкцій, економіки воєнного часу, світові тенденції на ринках нафти та газу, новини фінансової сфери. Пояснюю просто складні теми міжнародних відносин, економіки США, України та світу, як в розлогих статтях, так і в коротких графічних відео.

XS
SM
MD
LG