Спеціальні потреби

“Крим – це Україна” – посли США та Великої Британії виступили із заявами з нагоди Дня пам’яті жертв геноциду кримських татар


Посолка США в Україні Бріджит Брінк нагадала, що США засуджують окупацію Криму, а боротьба триватиме поки справедливість не буде встановлено. AP Photo/Natacha Pisarenko
Посолка США в Україні Бріджит Брінк нагадала, що США засуджують окупацію Криму, а боротьба триватиме поки справедливість не буде встановлено. AP Photo/Natacha Pisarenko

“Крим – це Україна”, – написала у мережі Х посолка США в Україні Бріджит Брінк з нагоди Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Таку ж заяву озвучив і посол Великої Британії в Україні Мартін Гарріс, відкриваючи виставку про депортацію кримських татар 1944 року.

Посольство США оприлюднило відео про депортацію кримських татар із півострова 80 років тому під дулами автоматів, Брінк назвала це злочином, організованим радянським тоталітарним режимом.

“Сьогодні Росія продовжує переслідування кримськотатарської громади”, – наголосила дипломатка. – Після незаконної анексії Криму у 2014 році кримські татари зазнають систематичних репресій”.

Вона також нагадала, що США засуджують окупацію Криму, а боротьба триватиме поки справедливість не буде встановлено.

“Пам’ять про жахи минулого допомагає нам повністю зрозуміти злочини, які Росія вчинила в Криму та продовжує вчиняти сьогодні. І підтримати його звільнення, бо Крим– це Україна”, – написав посол Великої Британії в Україні Мартін Гарріс.

Він також наголосив, що 80 років тому радянський сталінський режим силою депортував кримськотатарський народ з його батьківщини, а "сьогодні Росія продовжує відмовляти кримським татарам у їхніх правах, пригнічувати їхню культуру та самобутність".

"Після незаконної анексії Криму Росія проводить там свою політику репресій, переслідувань і порушень прав людини. Позиція Великої Британії залишається чіткою та незмінною: Крим – це Україна", – заявив посол у своєму відеозверненні.

Радянську владу так і не покарали за депортацію кримських татар і “зневага до людського життя і державне насильство, які панували в минулому столітті, відродились у наш час”, заявив президент України Володимир Зеленський.

“Наш спільний історичний обовʼязок – відповісти на удари Росії стійкістю наших людей, перемогою нашої держави над злом окупації та справедливим покаранням за всі російські злочини цієї війни, починаючи від 2014 року”, – написав Зеленський у мережі Фейсбук.

18 травня – це “день про жахливу рану, яку залишила на тілі кримськотатарського народу злочинна радянська влада, про десятки тисяч загиблих внаслідок нелюдських умов під час та після депортації, про вкрадений дім, про тисячі ненароджених дітей, про біль та втрати, про пів століття невтомної боротьби кримськотатарського народу за право жити на рідній землі”, написала Таміла Ташева, постійна представниця президента України в Криму.

Вона наголосила, що Росія досі застосовує інструменти для гібридної депортації, “і це не закінчиться, допоки зло не буде покарано” та поки Росія не відповість за усі злочини. “Допоки Крим не буде звільнено від російських окупантів”, – додала Ташева.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG