Спеціальні потреби

Прихильники Лю Саобо навколо світу вимагають його звільнення


Акція на підтримку Лю Сяобо
Акція на підтримку Лю Сяобо

Палата представників Конгресу США переважною більшістю голосів схвалила резолюцію з привітанням на адресу китайського дисидента Лю Сяобо з приводу присудження йому Нобелівської премії миру. Резолюція закликає Пекін звільнити Сяобо з під варти і припинити цензурування інформації про цю подію на території Китаю.

У той же час по всьому світу прихильники Лю Сяобо виступили з протестами проти дій китайського уряду. Зокрема, сотні демонстрантів вийшли з протестами на вулиці Гонконгу, вимагаючи звільнення Лю Сяобо з в’язниці.

«Я думаю, що це сором, – каже один з демонстрантів Вей Ко, – Але принаймні мешканці Гонконгу можуть висловити свою позицію на відміну від мільярда трьохсот мільйонів мешканців Китаю».

Частина з цих демонстрантів планує їхати до Осло.

«Коли ми поїдемо до Норвегії, ми протестуватимемо перед будинком посольства Китаю, – каже Депутат парламенту Гонконгу Лі Чеук-Янь, – Також ми протестуватимемо перед магістратом Осло, де проходитиме вручення Нобелівської премії миру, висловлюючи нашу підтримку врученню премії Лю Сяобо».

Але мешканці самого Китаю, проти порушення прав яких і виступав лауреат премії, на церемонію в Норвегію навряд чи приїдуть. Організація «Міжнародна Амністія» повідомляє, що напередодні церемонії, китайська влада запроторила до в’язниці сотні активістів. Також дружина Лю Сяобо, яка отримала від імені чоловіка півтори мільйона доларів преміальних, перебуває під домашнім арештом.

До того ж влада Китаю продовжує активну кампанію критики рішення Нобелівського комітету. Речниця китайського Міністерства закордонних справ Цзян Юй заявила, що чимало країн підтримують позицію Китаю щодо вручення Нобелівської премії миру Сяобо:

«Понад сто країн та організацій по всьому світу продемонстрували свою підтримку Китаю, який цього року виступає проти рішення Нобелівського комітету».

Китай розгорнув широку кампанію, закликаючи інші країни втриматися від відправлення своїх представників до Осло. Майже два десятки країн, включно з Росією, Сербією, Саудівською Аравією та Іраном, з різних причин відхили запрошення Комітету з вручення Нобелівської премії миру надіслати делегації до Осло. Утім, експерти кажуть, що вручення премії миру Сяобо не матиме особливого ефекту на лібералізацію всередині Китаю.

«Я не думаю, що ситуація з Нобелівською премією матиме будь-який відчутний вплив на політичну реформу в Китаї, так само як вручення премії миру Далай Ламі у 1989-му році не мало впливу на китайське владарювання в Тибеті, – каже політолог Брюс Ґілі. – Утім, я вірю, що це стане потужним сигналом політикам за межами Китаю, нагадуючи їм, що треба докладати зусиль та зберігати віру у той Китай, яким його бачить Лю Сяобо».

Фелім Кайн, представник організації «Вахта прав людини», каже, що висвітлення ситуації навколо Лю Сяобо продовжуватиме привертати увагу світового співтовариства до ситуації стосовно порушень прав людини у Китаї:

«Лю Сяобо створив відкриту рану для китайського уряду, яка не загоїться, поки він залишатиметься у в’язниці».

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG