Спеціальні потреби

Китайському готельному бізнесу бракує персоналу


Провідні міжнародні компанії прагнуть вийти на китайський ринок, де на них чекають сотні мільйонів нових клієнтів. Внаслідок економічного зростання, збільшується кількість китайців, які можуть дозволити собі нові послуги та товари. Втім, вихід на новий ринок пов'язаний з новими проблемами. Наприклад, американський гігант готельного бізнесу компанія «Marriott», яка планує в наступні три роки відкривати новий готель щомісяця, несподівано зіткнулась із браком у Китаї достатньої кількості кваліфікованого персоналу.

Вміння правильно одягатись – одна із найперших речей, який навчають у Пекінському інституті готельної справи. Хоча вартість навчання тут набагато вища, ніж в інших коледжах, студенти, такі як Кенді вважають, що ця інвестиція скоро окупиться:

«Мій батько схвалив мій вибір, тут я отримаю необхідні навички і згодом зможу знайти роботу в готелі у великому місті».

Інститут готельної справи, який у 2008-му році заснували приватні інвестори, цього року матиме перших випускників. Тут студентів навчають англійської мови та різних аспектів готельного менеджменту. Студентам також викладають курс китайської культури. Джеймс із захватом готується застосувати отриманні знання на практиці:

«Мабуть найцікавіший предмет – це презентація чайної церемонії. Нас вчать, як знайомити з нею іноземців. Я переконаний, що вони будуть у захваті».

Китай справжня фабрика товарів для всього світу. Здавалося б країна має невичерпні трудові ресурси. Втім, питання підготовки кваліфікованих працівників для індустрії послуг стоїть тут надзвичайно гостро.

За словами менеджера мережі «Marriott» Сандри Нган, хоча у них немає проблем із заповненням керівних посад, кваліфікованих працівників нижньої ланки у Китаї знайти дуже важко:

«Багато в чому причина в політиці Китаю, яка заохочує родини мати лише по одній дитині. Через це молодих людей не багато, вони дуже ретельно обирають спеціальності і не охоче беруться за готельну справу».

Справа в тому, що у Китаї досі зневажливо ставляться до роботи у сфері послуг. За словами Нган, китайських батьків треба переконувати в тому, що дозволити своїй єдиній дитину піти в готельну справу не значить зганьбити родину:

«Наш стажер не прийшов на роботу. Я зателефонувала йому. Він сказав, що батьки зачинили його вдома, бо не хочуть щоб він працював у готелі».

«Marriott» вже має 60 готелів у Китаї. До 2014-го року компанія планує збільшити їх кількість до ста. Щоб досягти цієї мети, зберігши високий рівень сервісу, менеджменту готелю потрібно вирішувати проблему підготовки кадрів, а на заваді цьому – давні традиції, якими китайці пишаються.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

США: Дайджест головних подій тижня. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00
XS
SM
MD
LG