Спеціальні потреби

Блінкен говорить з французькими лідерами про "інтенсифікацію" підтримки України


Державний секретар США Ентоні Блінкен тисне руку міністру оборони Франції Себастьяну Лекорню у Версалі, поблизу Парижа, у вівторок, 2 квітня 2024 р. (Фото: Benoit Tessier через AP)
Державний секретар США Ентоні Блінкен тисне руку міністру оборони Франції Себастьяну Лекорню у Версалі, поблизу Парижа, у вівторок, 2 квітня 2024 р. (Фото: Benoit Tessier через AP)

Державний секретар США Ентоні Блінкен прибув до Парижа для переговорів 2 квітня, з французькими лідерами щодо України та Гази.

Разом з міністром оборони Себастьяном Лекорню Блінкен відвідав збройовий завод франко-німецької оборонної групи KNDS під Парижем, який постачає гаубичні гармати в Україну, й планує зустрітися з міністром закордонних справ Стефаном Сежурне і президентом Еммануелем Макроном, а також відвідати в Парижі штаб-квартиру ЮНЕСКО, до якої Сполучені Штати знову приєдналися минулого року.

Це критичний момент, коли абсолютно необхідно надати українцям те, чого вони продовжують потребувати для захисту, особливо коли йдеться про боєприпаси та протиповітряну оборону
Ентоні Блінкен

“Це критичний момент, коли абсолютно необхідно надати українцям те, чого вони продовжують потребувати для захисту, особливо коли йдеться про боєприпаси та протиповітряну оборону”, - заявив Блінкен під час зустрічі з Лекорню.

“Це ще одна причина, чому запит на додаткове бюджетне фінансування, який президент [США Джо] Байден направив до Конгресу, має бути схвалено якомога швидше. Це потрібно зараз, це потрібно терміново”, - додав він.

Сежурне і Блінкен також обговорюють підготовку до саміту НАТО у Вашингтоні в липні цього року, а також “кризи” на Близькому Сході, в Україні та Судані, повідомило Міністерство закордонних справ Франції.

Блінкен прибув до столиці Франції перед тим, як у середу вирушити до Брюсселя на зустріч міністрів НАТО.

Очікують, що питання війни в Україні займатиме головне місце у порядку денному під час візиту, повідомляє агентство Reuters.

У лютому цього року Франція провела міжнародну конференцію з метою залучення більшої міжнародної фінансової та військової підтримки для України. За словами офіційних осіб, на яких посилається AFP, результати будуть розглянуті Блінкеном і французькими лідерами.

Обидві сторони хочуть “інтенсифікації” підтримки України, заявила особа з оточення Сежурне.

Серед інших важливих питань візиту - війна Ізраїлю в Газі. Події на Близькому Сході також займатимуть ключове місце у переговорах американських та французьких посадовців.

Французький міністр закордонних справ відвідав у Каїр в суботу, 30 березня, щоб обговорити війну в Газі, й побував у Китаї в понеділок, 1 квітня, з метою закликати Пекін чинити тиск на Росію щодо війни в Україні.

У понеділок, 1 квітня, конвой з гуманітарною допомогою благодійної організації World Central Kitchen потрапив під удар ізраїльської авіації у Газі, в результаті чого загинули семеро людей, які працюють із Всесвітньою центральною кухнею (WCK), благодійною організацією, повідомило видання The Guardian.

За повідомленням видання, ізраїльські військові висловили “щиру скорботу” з приводу загибелі співробітників організації, але не взяли на себе відповідальність за цей випадок.

Також, як повідомило агентство Reuters, ізраїльські військові літаки, ймовірно, розбомбили посольство Ірану в Сирії в понеділок, 1 квітня, в результаті чого, за словами Ірану, було вбито сім іранських військових радників, включаючи трьох старших командирів, що є серйозною ескалацією у війні Ізраїлю з його регіональними противниками.

На додаток, 1 квітня Франція запропонувала проєкт резолюції у Раді безпеки ООН, у якій викладено варіанти можливого моніторингу ООН за припиненням вогню в Газі та пропозиції щодо допомоги палестинській владі взяти на себе відповідальність за смугу.

Теперішній візит знаменує собою першу за майже два роки поїздку до Франції Блінкена, який вільно розмовляє французькою мовою, нагадує AFP. Макрон відвідав Вашингтон з державним візитом у грудні 2022 року.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG