Спеціальні потреби

Будуть українцям і "Джавеліни" - західні оглядачі про рішення адміністрації Трампа


Зброя схвалена для України не дуже завадить Путіну, але сильно б'є по противниках Трампа всередині самих США.

За час роботи двох попередніх адміністрацій, уряд США схвалював ліцензії для України, тож нічого нового не відбулося
Речниця Держдепу

Не відповідають дійсності повідомлення ЗМІ про те, що схвалення адміністрацією Трампа ліценції на продаж Україні великокаліберних снайперських гвинтівок, символізує принциповий відхід від політики попередньої адміністрації США. Це випливає зі слів речниці зовнішньополітичного відомтсва США Гедер Науерт, які наводить інформаційна агенція Reuters.

"За час роботи двох попередніх адміністрацій, уряд США схвалював ліцензії (на експорт зброї - прим. ГА) для України, тож нічого нового не відбулося",- заявила Науерт.

Як стало відомо раніше, надана урядом США нова ліцензія охоплює зброю в таких категоріях, як напівавтоматичні і автоматичні обзроєння калібру до 50 міліметрів, бойові рушниці, глушники, снайперські системи M107A1, а також боєприпаси та інше. Обсяг продажів оцінюється в 41,5 млн доларів.

Штаб Трампа критикували за виключення з партійної платформи Республіканської партії поправки про підтримку продажу летальної зброї Україні. І ось адміністрація Трампа розчистила шлях до таких продажів
Кеннет Воґель, журналіст The New York Times

Інформаційна агенція Reuters звертає увагу на те, що документи Держдепу, з якими ознайомились журналісти, вказують - Україна протягом кількох останніх років, як до так і після незаконної анексії Криму Росією, закуповувала у США невеликі обсяги легких озброєнь.

Подробиці ситуації навколо останнього рішення уряду США загубились на тлі принципової важливості того факту, що адміністрація Трампа (обтяженого всередині США безперервними закидами про буцімто змогу його штабу із Кремлем на виборах 2016-го року, офіційними розслідуваннями з даного приводу та ін. - прим. ГА) ухвалила рішення, яке кидає виклик, як Росії, так і критикам президента всередині США.

Численні коментатори говорять про ухвалене урядом США рішення, як про удар по критиках президента і - попри зауваження власних представників Держдепу - як про принциповий розрив із політикою часів президентства Обами. Внутрішньополітичний вимір рішення - у центрі уваги огладячів. У ньому бачать аргумент проти тверджень про буцімто особливе ставлення Трампа до Кремля.

"Це рішення підриває провідну частину закидів про змову Трампа з Росією: Штаб Трампа критикували за виключення з партійної платформи Республіканської партії поправки про підтримку продажу летальної зброї Україні. І ось адміністрація Трампа розчистила шлях до таких продажів", - твітує журналіст The New York Times Кеннет Воґель.

"Останні новини щодо "змови Трампа з Кремлем": його адміністрація ухвалила поставки летальних озброєнь Україні та наклала санкції на Кадирова у відповідності до ’закону Магнітського’, який Кремль намагався скасувати за допомогою Кушнера та Манафорта у 2016-му році", - твітує Ноа Ротман, редактор видання Commentary.

Тож Трамп, будучи прихованим агентом Росії, дає добро на продаж зброї Україні, до якої вдерлись росіяни - оце вже майстер роботи під прикриттям
Гаррі Хачтрян, журналіст Daily Wire

Окремі журналісти - спираючись на ухвалене рішення щодо України - відверто глузують з противників президента, які наполягають, що він є маріонеткою Кремля, переміг на виборах завдяки Кремлю та ін.

"Тож Трамп, будучи прихованим агентом Росії, дає добро на продаж зброї Україні, до якої вдерлись росіяни - оце вже майстер роботи під прикриттям", - піколює противників Трампа Гаррі Хачатрян, журналіст прихильного до президента США видання Daily Wire.

Рішенню адміністрації Трампа аплодують навіть деякі його критики з табору республіканців.

"Всім моїм колегам з табору принципових супротивників Трампа: продаж зброї Україні це вірне рішення, навіть (особливо), якщо це робить Дональд Трамп. Дякую вам, пане президенте", - твітує дослідник аналітичного центру Brookings Джеймі Кірчик, республіканець, який напередодні виборів підтримав Гілларі Клінтон та прогнозував, що Трампа може бути усунено від президентства американськими військовими у разі спроби віддати незаконний наказ.

Обережні компліменти рішення отримало навіть від затятого критика президента США, побороника думки про особливі стосунки Трампа з Кремлем, Івана Макмалліна (колишній ЦРУ-шник, незалежний кандидат на президентських виборах 2016-го року у США - прим. ГА ).

"Це забрало надто багато часу у адміністрацій Обами та Трампа і ми маємо не спішити із висновками, доки не дізнаємося про яку власне зброю йдеться, але загалом - це схвальна зміна політики Білого дому. Ми маємо підтримати Україну та інших партнерів перед лицем агресії Москви", - твітує Макмаллін.

Дозвіл на продаж снайперських гвинтівок це спроба задовольнити тих, хто хоче надати Україні летальну зброю, але при цьому уникнути питання про протитанкові переносні ракетні комплекси "Джавелін"
Оля Олікер, експерт аналітичного центру CSIS

Дуже стримано реагують на рішення уряду США ті експерти та оглядачі, які - як і закликав Макмаллін - розібрались про яку власне зброю йдеться (головним чином снайперські системи M107A1- прим. ГА).

"Дозвіл на продаж снайперських гвинтівок це спроба задовольнити тих, хто хоче надати Україні летальну зброю, але при цьому уникнути питання про протитанкові переносні ракетні комплекси "Джавелін". Снайперські гвинтівки не змінять військовий баланс, але навіть попри це я підозрюю, що мине багато часу перед тим, як американські гвинтівки дістануться лінії фронту", - твітує Оля Олікер, експерт впливового американського аналітичного центру CSIS.

"Попри весь шум через рішення Трампа озброїти Україну летальними озброєннями: Київ хотів протитанкові установки, а не потужні гвинтівки. На сході України війна ведеться артилерією та танками, а не стрілецькою зброєю", - міркує Дмітрі Закс, журналіст інформаційної агенції AFP.

"Те, що відбулося можна назвати дещо значною подією. Надано дозвіл на продаж летальних озброєнь, але ніхто не обіцяв відправити Києву важе захисне озброєння про яке там просили, а саме "Джавеліни". Схоже, це просто спроба задобрити активістів", - твітує оглядач Террелл Старр, який пише для низки американських видань про Україну та часто відвідує її.

Якими б не були зауваження щодо рішення таки продати Україні снайперську зброю, воно очевидно не сподобалося Росії.

Речниця МЗС Російської Федерації Марія Захарова у четвер заявила про "надзвичайне розчарування" Москви рішенням США постачити Україні снайперські гвинтівки Barret М107А1.

"Реваншистські амбіції Києва добре відомі. Озброюючи Україну США підштовхують її до поновлення масштабного кровопролиття на Добнасі. Фактично, Вашингтон стає співучасником вбивства людей", - твітує позицію Захарової МЗС Росії.

Рішуче запречення з боку Росії може бути пов'язане і з тим, що рішення Білого дому насправді прокладає шлях до того, щоб зрештою надати Україні саме ті озброєння, яких уряд України вимагає вже тривалий час.

У майбутньому можна чекати і дозволів на продаж більш просунутих систем за підтримки обох партій у Конгресі
Міхаль Барановський, експерт центру German Marshall Fund

"Джавеліни" не дали ... тимчасово. Таку думку висловлює Міхаль Барановський, директор представництва аналітичного центру German Marshall Fund у Варшаві.

"США дали добро на продаж летальних озброєнь Україні - це значна подія - адміністрація Трампа перетнула лінію, яку їх попередники перетнути не насмілювались - у майбутньому можна чекати і дозволів на продаж більш просунутих систем за підтримки обох партій у Конгресі", - твітує Барановський.

Найближчим, чи не дуже часом, маємо шанс побачити, чи дійде до продажу Україні "Джавелінів". А до того часу - ось відео про власне Barret М107А1 від творців гвинтівки.

Дивіться також: Хто ж більше виграє від податкової реформи республіканців - корпорації чи звичайні американці?

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG