Спеціальні потреби

У США на мишах успішно були випробувані ліки, що зменшують прояви аутизму


Вчені з Національного інституту психічного здоров'я (US National Institute of Mental Health) і фармацевтичної компанії Pfizer випробували на мишах препарат, що допомагає згладити деякі прояви аутизму - такі, як проблеми з спілкуванням і звичка до повторення дій.

За словами одного з авторів дослідження - Джил Сільвермен - після ін'єкції препарату під назвою GRN-529, у мишей зникли дві нав'язливі звички - постійне умивання і стрибки. Крім того, гризуни, які раніше здавалися асоціальними, стали взаємодіяти з іншими мишами.

Вчені пояснюють, що експериментальні ліки скорочують вплив нейропередатчика глутамату, впливаючи на один з його хімічних рецепторів. Це може допомогти в боротьбі з низкою проявів аутизму, пов'язаних з порушенням взаємодії мозкових клітин.

Проте дієвість препарату поки не підтверджена. За словами Сільвермен, вченим поки не вдалося повністю розібратися в механізмі впливу GRN-529, хоча їх і не здивувало, що за рахунок коригування біологічної активності глутамату і стимулювання нейронів можна побороти деякі ключові симптоми аутизму: «Оскільки він задіяний практично у всіх мозкових зв'язках, представляється доцільним регулювати його функції, впливаючи на один з рецепторів».

Роберт Рінг, який брав участь у розробці препарату, нині займає пост віце-президента з досліджень в некомерційній організації «Говорить Аутізм» (Autism Speaks). За його словами, поява препарату, який зможе лікувати хоча б симптоми аутизму, істотно поліпшить якість життя хворих і підвищить ефективність психотерапії.

«Люди, які страждають на аутизм, стикаються не тільки з ключовими симптомами цієї хвороби, але і з безліччю пов'язаних психоневрологічних проблем, які також погіршують якість їхнього життя. Будь-який засіб, здатний пом'якшити ці прояви, принесе таким людям велике полегшення », - говорить Ринг.

На даний момент експериментальний препарат проходить клінічні випробування за участю пацієнтів, що страждають від синдрому Мартіна-Белл (відомий також, як синдром ламкої Х хромосоми). Це одне з найбільш поширених розладів, часто супроводжується симптомами аутизму.

Оскільки лабораторні миші, на яких випробовували препарат, від народження проявляли деякі симптоми аутизму, GRN-529 може виявитися неефективним для лікування дітей-аутистів. Однак це поки що лише припущення.

Стаття про випробування GRN-529 на мишах була опублікована в журналі Science Translational Medicine.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG