Спеціальні потреби

Мистецькі проекти допомагають відроджувати занепалі міста у США


Світовий досвід показує, що економічна стабільність будь-якої країни залежить від соціально-економічного розвитку малих міст. У Сполучених Штатах, наприклад, місцеві органи влади постійно шукають нові способи стимулювання підприємництва, у першу чергу дрібного і малого бізнесу. А у двох містечках неподалік столиці США, місцеві підприємці залучили на допомогу мистецтво.

Жива музика в обідню перерву не залишає людей байдужими. Навіть у спекотний день працівники з розташованих поруч офісів приходять з’їсти свій полуденок та послухати музику на маленький сквер. Безкоштовні концерти у містечку Рослін, штат Вірджинія, започаткувала місцева організація «БІД», до якої входять власники комерційної нерухомості, які зацікавлені у покращенні бізнесу у цьому районі.

Виконавчий директор організації Сесілія Кесаді зазначає: «Для орендарів дуже важливо мати поблизу офісної площі всілякі зручності, які подобаються їх працівникам».

«Артсфера» – ще одна принада для людей, які працюють в Росліні. Вона відкрилася у жовтні минулого року у колишньому будинку журналістики. Гроші на перебудову, що коштувало більше мільйона доларів, надала організація «БІД». Виконавчий директор центру «Артсфера» Хозе Ортіз каже, що тут кожен знаходить щось цікаве для себе:

«У нас представлені образотворче мистецтво, художнє слово, танці. Тож аудиторія дуже різна оскільки великий вибір програм».

Мистецтво тут присутнє у найменш неочікуваних місцях. Деякі експозиції не тільки для перегляду. Вони заохочують відвідувачів до творчого процесу. Найголовніше, що майже всі програми безкоштовні. Спорудження «Артсфери» виявилося непоганою інвестицією для місцевих бізнесменів. Джейсон Шубак з Національного фонду мистецтв каже, що центр допомагає не тільки тим, хто тут працює:

«Компанії хочуть бути у людних місцях. Мистецтво сприяє цьому. І, як підказує досвід, воно є важливим рушієм економічного розвитку».

Місто Гаятсвілл у штаті Меріленд робить ставку саме на це. Розташоване поблизу американської столиці, місто занепадало протягом багатьох років, однак тепер починає проявляти ознаки життя, особливо у так званому районі мистецтв. Стюарт Айзенберґ – виконавчий директор місцевої неприбуткової організації, що займається відродженням міста, зазначає, що до початку розбудови, тут було майже 50 гектарів покинутої паркувальної площі. Тепер тут з’являються нові житлові комплекси і торгові центри. Деякі будинки зводяться спеціально для художників.

«У них є квартири для музикантів, для людей, які хочуть займатися живописом чи танцюристів», – каже художник Карл Такер.

Кендис Джонс нещодавня випускниця мистецького факультету Нью-Йоркського університету задоволена тим, як тепер виглядає місто:

«Тут було досить безлюдно перед тим, як побудували цей та інші будинки. Я переконана, що з часом тут з’явиться більше культурних місць і можливо навіть театр».

До речі поява театру не лише проект майбутнього. За планами архітекторів, театр буде знаходитися у найстарішому будинку в Гаятсвіллі, перебудова якого уже розпочалася.

«Спорудження нових житлових будинків не тільки добре для економіки, у довготривалій перспективі це змінить життя людей. Таким чином занепале містечко стає прикладом і лідером для інвестиції», – запевняє Стюарт Айзенберґ.

Інвестори обіцяють, що навіть з подальшим розвитком та стрибком цін на нерухомість, у них завжди знайдеться доступне житло для митців, які є основою відродження міста.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG