Спеціальні потреби

Експерти про те, чому Путін посилає сигнали про готовність до миру


Президент Росії Володимир Путін аплодує під час підписання договору із спадкоємним принцом і прем’єр-міністром Бахрейну Салманом бін Хамадом бін Ісою Аль Халіфою в Кремлі, Росія, 23 травня 2024 р. Sergei Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Президент Росії Володимир Путін аплодує під час підписання договору із спадкоємним принцом і прем’єр-міністром Бахрейну Салманом бін Хамадом бін Ісою Аль Халіфою в Кремлі, Росія, 23 травня 2024 р. Sergei Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Повідомлення про те, що президент Росії Володимир Путін нібито шукає миру, є нічим іншим, ніж страхом Кремля перед результатами, які може принести саміт миру в Швейцарії, вважає президент України Володимир Зеленський.

«Путін не тільки хоче зірвати саміт миру і докладає для цього всіх зусиль, але він також боїться того, що може принести саміт, – сказав президент України. – Світ здатний змусити Росію піти на мир і дотримуватися міжнародних норм безпеки».

Зеленський заявив у мережі Х (колишня Twitter), що Путін не має ніяких контраргументів проти світової більшості, і крім агресора, ніхто в світі не зацікавлений у цій війні.

«Саміт миру – це той формат, який більше не дозволить Путіну брехати. А без брехні він взагалі ніхто», – додав Зеленський.

У медійних і політичних колах знову активно обговорюють перспективу мирних переговорів між Росією та Україною. І якщо українська влада покладає надії на саміт миру у Швейцарії і продовжує наполягати на “справедливому мирі” та повному виведенні російських військ зі своєї території, то з Росії лунає ідея “заморозити” ситуацію на нинішній лінії фронту.

"Що за жарт. Вони розглядають російські заяви та обіцянки як достовірні"

Першими інформацію “від чотирьох джерел” про готовність Путіна до припинення війну поширила агенція Reuters. Утім, таке повідомлення іронічно висміяв російський опозиціонер Гаррі Каспаров:

“Reuters зручно знаходить чотири(!) російські джерела з інформацією про Путіна щодо припинення вогню та раді поділитися нею! Що за жарт! Вони розглядають російські заяви та обіцянки як достовірні, ніколи не згадуючи, що Путін розпочав неспровоковане вторгнення та може завершити його сьогодні ж”.

У російському варіанті “перемир’я” йдеться про привласнення 18% української території – саме стільки української землі все ще окуповано російськими військами з часу повномасштабного вторгнення, підрахували у аналітичному центрі Council on Foreign Relations, і саме цю цифру бере до розрахунків Forbes, аналізуючи потенційну вигоду для Росії.

Видання також цитує власні джерела, які припускають, що президент Росії Володимир Путін готовий відмовитися від спроб подальшого просування вглиб України, оскільки це “потребуватиме ще однієї загальнонаціональної мобілізації, а попередній призов призвів до падіння його популярності”.

Спроба продати “перемогу” росіянам” або потреба у перепочинку для армії

Видання Newsweek тим часом з посиланням на джерела в українській владі припускає, що російському лідеру насправді потрібен перепочинок на кілька років, щоб модернізувати армію і продовжити агресію проти України і Заходу. А крім того, він розуміє, що нова потужна військова допомога від США принесе ще більше втрат Росії, що призведе до невдоволення затяжною війною серед російської еліти та в армії.

Цю позицію озвучує і німецький політолог Сергій Сумленний.

"Путін просить "переговорів" або "припинення вогню" кожного разу, коли йому потрібна перерва для накопичення сил", – пише він у мережі Х та припускає, що Росії потрібні "розмови, щоб підготувати [своїх] людей до нового наступу".

Це не "мир", це повна капітуляція.  Ті, хто купується на російську брехню про "мирні переговори" – або ідіоти, або агенти
Сергій Сумленний

"Це не "мир", це повна капітуляція. Ті, хто купується на російську брехню про "мирні переговори" – або ідіоти, або агенти", – написав Сумленний.

Newsweek також оцінює російські претензії на “нову територіальну реальність” в обсязі “близько 20 відсотків” України. Ця територія, пише видання, утримувана московськими військами, частково “спустошена” більш ніж дворічними боями.

У The Guardian вважають, що наразі “Путін займає найсильнішу позицію з моменту свого першого вторгнення в Україну в лютому 2022 року”. Його армія здійснює натиск на полі бою, а промисловість “перевершує союзників України за виробництвом зброї”.

Натомість ідею про припинення війни газета вважає зумовленою “обережним ставленням” Путіна до вартості війни та його спробою “продати територіальні надбання як “перемогу” росіянам”.

А крім того, британське видання цитує ще одну версію аналітиків, котрі вважають, що позиція Кремля можуть бути спрямована на “поширення незгоди серед окремих європейських союзників України, які втомилися від вартості підтримки Києва”.

Путін намагається створити образ доброї волі, знаючи, що Україна цього не прийме
Семюель Рамані

Так, Семюель Рамані, науковий співробітник Королівського інституту об’єднаних служб у Лондоні, сказав: “Путін ефективно використовує компонент “негайного припинення вогню” мирної пропозиції Китаю, щоб створити образ доброї волі, знаючи, що Україна цього не прийме”.

Однак The Guardian нагадує, що західні офіційні особи незмінно називали заклики Путіна до мирних переговорів “нещирими” та залишалися при думці, що російський президент все ще має на меті “максималістську війну, щоб повалити український уряд”.

"Якщо Путін хоче припинення вогню і миру, він повинен приєднатися до мирних переговорів у Швейцарії в червні. Це легко зробити. Все інше – звичайна димова завіса", – коментує у мережі Х (колишній Twitter) дослідник Центру аналізу європейської політики СЕРА Ніко Ланге.

Експертка Інституту вивчення війни (ISW) Наталія Бугайова вважає: з російського боку йдеться про засоби досягнення "тих самих цілей" — повного контролю над Україною та викорінення її державності й ідентичності.

"Переговори, припинення вогню та мирні угоди — це ... скоріше швидкісні кроки для того, щоб Кремль продовжив атаку на Україну в майбутньому на вигідних для Росії умовах", — пише експертка у мережі Х.

Наміри Кремля щодо України є максималістським, негнучкими і не зміняться в осяжному майбутньому
Наталія Бугайова

На її думку, наміри Кремля щодо України є "максималістським, негнучкими і не зміняться в осяжному майбутньому".

"Захід повинен припинити витрачати ресурси на спроби змінити реальність, яку він не контролює, і зосередитися на тому, що він може забезпечити: унеможливити здатність Росії вести війну проти України", — наголошує експертка.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG