Спеціальні потреби

«Міжнародна амністія» закликає Сирію припинити примусове переселення цивільних


Правозахисники стверджують, що переселення мирних мешканців в рамках угод між урядом і повстанцями були викликані прагненням забезпечити їх безпеку



Правозахисна організація «Міжнародна амністія» (Amnesty International) стверджує, що у мирних мешканців заблокованих районів Сирії немає іншого виходу, крім того, щоб залишити свої будинки згідно з угодами, досягнутими воюючими сторонами. В результаті, кажуть правозахисники, тисячі вимушених переселенців сьогодні живуть в «жахливих умовах».

У звіті, опублікованому в понеділок, правозахисники заявили, що сирійський уряд все більше спирається на такі угоди, намагаючись з їх допомогою змусити опозицію здатися.

Сирійський конфлікт почався в березні 2011 року з протестів проти уряду президента Башара Асада і переріс у громадянську війну, в ході якої сотні тисяч людей загинули, а кілька мільйонів були змушені покинути свої будинки. Інші залишилися, але в результаті опинилися в облозі з боку урядових військ або повстанців.

У кількох випадках за останні роки ворогуючі сторони погодилися випустити людей з обложених районів. Домовленості включали скоординовані переміщення людей із заблокованих повстанцями районів на підконтрольні уряду території. Одночасно вивозилися на автобусах мешканці міст, заблокованих проурядовими силами, в підконтрольні повстанцям райони провінції Ідліб.

У «Міжнародній амністії» вивчили чотири угоди, досягнуті з серпня 2016 року по березень 2017 року, під які підпадали східні райони Алеппо, населені пункти Дарая, аль-Ваеров, Мадая, Забадані, Кефрая і Фуа.

«У більшості випадків переміщення відбувалося не для забезпечення безпеки мирних мешканців або через невідкладну військову необхідність. Це означає, що воно порушувало заборону на примусове переміщення згідно з міжнародним гуманітарним правом, що є воєнним злочином», - йдеться в доповіді організації.

Різні правозахисні організації звинувачують як сирійські урядові війська, так і опозиційних бійців в порушеннях прав людини під час конфлікту.

Рада Безпеки ООН ухвалила резолюції, що закликають до захисту мирних мешканців і припинення облог.

Amnesty International стверджує, що ці заклики ігнорувалися, і вважає, що ООН повинна відновити зусилля щодо припинення незаконних атак на населені райони, запровадити санкції проти осіб, відповідальних за військові злочини, ввести ембарго на поставки зброї сирійському уряду та передати питання ситуації в Сирії на розгляд Міжнародного кримінального суду.

«Всім державам необхідно співпрацювати, щоб усунути темну пляму на совісті світу, яка є триваючою безкарністю за подібні злочини», - заявив Філіп Лютер, директор близькосхідної програми Amnesty International щодо дослідження і роз'яснювальної роботи.

Автори звіту також закликають сирійський уряд припинити примусові переміщення цивільних осіб і забезпечити умови для повернення переселенців в свої будинки.

Дивіться також: У якому масштабі російські агенти використовували соцмережі для поширення реклами та фейків під час виборів у США?

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG