Спеціальні потреби

"Не робити додаткових кроків - не варіант" - Єллен закликала G7 діяти, щоб Україна отримала до $50 млрд позики з використанням активів РФ


Міністерка фінансів США Дженет Єллен провела пресконференцію 23 травня під час засідання міністрів фінансів та голів центробанків в Італії
Міністерка фінансів США Дженет Єллен провела пресконференцію 23 травня під час засідання міністрів фінансів та голів центробанків в Італії

Міністерка фінансів США Дженет Єллен відзначила рішення ЄС використати на користь України доходи від заморожених державних російських активів, але закликала працювати над розробкою амбітніших варіантів, щоб представити їх на саміті "Групи семи" 13-14 червня в Італії.

Заморожені союзниками російські активи загальною сумою майже 300 мільярдів доларів, можуть дозволити Україні отримати позику до 50 мільярдів доларів, сказала Єллен на пресконференції 23 травня.

"Не вжити додаткових кроків - не варіант ані для майбутнього України, ані для стабільності наших економік та безпеки наших народів. Сполучені Штати і наша потужна глобальна коаліція ведуть вольову битву з Путіним. Ми маємо бути рішучими та об'єднаними", - заявила Єллен.

Застереження щодо використання основної суми російських активів на користь Україні цього місяця висловила президентка Європейського центробанку Крістін Лагард. "Перехід від замороження активів до їхньої конфіскації, розпорядження ними потрібно уважно вивчити", - заявила посадовиця.

Відповідаючи на питання щодо деталей пропозиції США, Єллен зауважила, що наразі обговорюється загальна ідея і якщо міністри фінансів "Групи семи" схвалять ідею залучити позику для України під заставу заморожених активів, то деталі варіантів буде узгоджено до саміту лідерів "Групи семи" в червні.

Вона відкинула застереження, що така позика для України означатиме, що російські суверенні активи мають бути заблоковані впродовж 15-20 років.

"Ми сподіваємось на мирну домовленість і в ході такої домовленості можуть бути прийняті рішення, щоб Росія платила компенсації Україні. Деякі з тих надходжень можна буде використати для виплат", - припустила Єллен.

Посадовиця нагадала, що лідери G7 зобов'язались тримати активи знерухомленими до того, як Росія виплатить Україні відшкодування за завдану шкоду.

"Тому перспектива, що ці активи залишаться знерухомленими щонайменше на кілька років - достатньо висока", - додала вона.

Серед кроків, які вжили США, щоб обмежити надходження Росії, Єллен відзначила цінове обмеження на російську нафту, міжнародні санкції. Так, США лише цього місяця ввели санкції проти 300 осіб та установ.

"Однак, поки Путін веде війну, потрібно діяти більше", - додала вона. Зокрема Єллен вказала на обмеження поставок оптики та чипів з Китаю до Росії, а також обмеження поставок зброї з Ірану та Північної Кореї до Росії.

Вона нагадала, що США схвалили пакет допомоги Україні обсягом 60 мільярдів доларів, а ЄС втілює програму допомоги Ukraine Facility обсягом 50 мільярдів євро.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG