Спеціальні потреби

США, ЄС привітали Раду із ухваленням законопроектів щодо судочинства


Ukrainian Parliament
Ukrainian Parliament

«Важливий день для майбутнього української судової системи!» Так у посольстві США а також у представництві ЄС в Україні відреагували на ухвалення Верховною Радою законопроектів 5068 та 3711-д.

«Ці закони допоможуть прокласти шлях до відновлення судової системи, що базується на принципах доброчесності й професійності», - наголошується в дописі американського дипломатичного в відомства.

Законопроекти реформують Вищу раду правосуддя і відновлюють Вищу кваліфікаційну комісію суддів (ВККС), відзначили у відомстві.

У дописі відомств міститься привітання від імені США та ЄС із ухваленням рішення «за широкої міжпартійної підтримки і за потужної підтримки Президента України» а також запевнення в тому, що ЄС та США готові «підтримувати українських партнерів задля успішного впровадження цих законів, які відроджують довіру громадян й інвесторів до українського судочинства».

«Шансом для реальної судової реформи» назвали ухвалені Радою закони також у Центрі протидії корупції.

Як пояснюють експерти Центру, основна перевага законопроєкту 5068 полягає у тому, що він забезпечує перезавантаження Вищої ради правосуддя за участі міжнародних експертів, які матимуть вирішальний голос.

У середу 14 липня Верховна Рада ухвалила в другому читанні і в цілому закопроєкт 5068, який передбачає створення незалежної інституції - Етичної ради, яка перевірятиме на доброчесність членів ВРП. При цьому вирішальними при очищенні Вищої ради правосуддя від недоброчесних кандидатів будуть голоси міжнародних експертів.

А напередодні, у вівторок 13 липня парламент ухвалив законопроєкт 3711-д, в якому йдеться про перезапуск Вищої кваліфікаційної комісії суддів, також за вирішальної ролі міжнародних експертів. Цей закон був прийнятий Радою ще 29 червня. Президент Зеленський ветував законопроект з ВККС, через наявність правової колізії, що створювали різні поправки до законопроекту. У вівторок законопроект був ухвалений з поправками президента.

На важливості вирішальної ролі незалежних експертів при доборі суддів раніше наполягали міжнародні партнери України та Венеційська комісія.

Дивіться також: Масові обшуки у працівників недержавних ЗМІ Білорусі - що відбувається?

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG