Спеціальні потреби

"Північний потік-2" знову під прицілом Конгресу США. Чи стануть нові санкції кінцем проекту або пересварять США та Німеччину - експерти


Зупинити будівнцтво газпромівського проекту "Північний потік-2" - мета законопроектів, поданих до Палати представників та Конгресу США цими тижнями.

Цього разу американські законодавці рішуче налаштовані зупинити газпромівський проект. Такими переконаннями з українською службою Голосу Америки поділилась колишня заступниця помічника міністра оборони США Дебра Кейган.

Дебра Кейган
Дебра Кейган

Кейган, яка тепер співпрацює з Фундацією США-Україна, запевняє: як і у випадку попередніх санкцій, законопроект, найімовірніше, отримає значну підтримку в американському парламенті.

"Ми говорили з представниками служби Палати представників. Обидва ці законопроекти мають величезну підтримку обох партій. Ми не лише думаємо, що вони будуть прийняті, ми думаємо, що їх приймуть переважною більшістю голосів. Ми вважаємо, що їх буде затверджено, і чули, що є намір це зробити до парламентських канікул у серпні", - говорить Кейган в Skype-інтерв‘ю.

Чи стануть нові санкції нездоланною перепоною для проекту?

Нові санкції дозволять зупинити добудову останніх 150 кілометрів трубопроводу на морі
Сподівається Дебра Кейган

Ці санкції задумані як продовження обмежень, запроваджених проти проекту Законом про оборонний бюджет США. Попередні санкції змогли значно загальмувати втілення проекту "Північний потік-2". Після їхнього прийняття в грудні 2019 року, швейцарська компанія з прокладання труб Allseas відмовилась від участі в проекті, побоюючись втратити бізнес зі США. Схожої реакції варто очікувати і тепер, вважають експерти.

Нові санкції дозволять зупинити добудову останніх 150 кілометрів трубопроводу на морі, - сподівається Кейган.

"Як ви знаєте, є подальші складнощі всередині Німеччини, бо влада ФРН заявила, що "Північний потік-2" не відповідає антимонопольному законодавству ЄС. Тому нашою метою є зупинити будівництво на морі і потім, звичайно, росіянам потрібно буде долати ще одну перепону стосовно наземної частини в Німеччині", - додає вона.

Деніел Фрід
Деніел Фрід

Менш оптимістично оцінює вплив нових санкцій Деніел Фрід, який відповідав за санкційну політику Держдепу за часів президента Барака Обами. "Не думаю, що втілення проекту зупинять санкції", - заявив експерт в коментарі українській службі Голосу Америки. Фрід все ж відзначив, що законопроект містить досить серйозні формулювання.

Однак, поділився міркуваннями Фрід, Америці варто було б піти шляхом запровадження загальних санкцій проти путінського режиму з можливістю їхнього посилення, зокрема у випадку використання "Північного потоку-2" для політичного тиску.

"Я б надав перевагу розробці більш жорстких ступінчастих санкцій, у випадку, якщо "Північний потік-2" буде завершено і якщо Росія намагатиметься використати газопровід для тиску на Україну, Балтію, Польщу чи інші європейські країни".

Як реагує Німеччина?

Німеччина виступила проти ініціативи США із запровадження нових американських санкцій стосовно проекту.

"Нові санкції будуть серйозним втручанням до енергобезпеки Європи та суверенітету ЄС", - йдеться в заяві Міністерства закордонних справ країни.

Газопровід, який має постачати газ з Росії до Німеччини через дно Балтійського моря, може посилити позиції Німеччини в розподілі палива в Європі. Все ж Німеччина разом з іншими країни ЄС, заявляє про необхідність убезпечити проект від політизації.

Позицію Німеччини щодо "Північного потоку-2" неодноразово критикували у США.

Президент США Дональд Трамп та президент Польщі Анджей Дуда провели спільну прес-конференцію 24 червня 2020 року
Президент США Дональд Трамп та президент Польщі Анджей Дуда провели спільну прес-конференцію 24 червня 2020 року

Під час спільної прес-конференції з польським президентом Анджеєм Дудою 24 червня президент США Дональд Трамп повторив своє обурення тим, що Німеччина "платить мільярди доларів, щоб придбати енергію у Росії через трубопровід". "Що це таке? Ви витрачаєте мільярди доларів на Росію, а потім ми маємо захищати вас від Росії?" - заявив Трамп.

"Північний потік-2" став справжнім випробуванням для єдності позицій Німеччини та США у диверсифікації енергопостачання. Це питання має неадекватно великий вплив на відносини США та Німеччини, вважає Фрід.

Дуже шкода, що США та Німеччина, Польща та Німеччина настільки сильно протистоять з питання цього трубопроводу, який є насправді не таким важливим, значно менш потрібним навіть з точки зору Німеччини
Деніел Фрід

"Північний потік-1" і "Північний потік-2" суперечать узгодженій політиці Європейського Союзу зі зменшення впливу Росії на Європу в енергетиці. Ця стратегія за підтримки Німеччини була успішною протягом останніх десяти років. "Північний потік-2" - виняток із загальної картини прогресу. Дуже шкода, що США та Німеччина, Польща та Німеччина настільки сильно протистоять у питанні цього трубопроводу, який є насправді не таким важливим, значно менш потрібним навіть з точки зору Німеччини".

Сили, які підтримують добудову "Північного потоку-2" в Німеччині, керуються не альтруїстичними переконаннями, зауважує Кейган.

А сили в Німеччині, в адміністрації та промисловості, яких дуже розлютять американські санкції. Вони хочуть завершити трубопровід, бо їх мотивація – це гроші
Дебра Кейган

"Стосовно Німеччини, я хочу відокремити: є представники в адміністрації, які переконані, що "Північний потік-2" – це монополія, яка не відповідає Третьому енергопакету, що запобігає монополіям. Бо "Газпром" та російська влада прагнуть, щоб вони постачали газ, тобто виступали видобувальниками, постачальниками та при цьому володіли трубопроводом та паливом, що крізь нього йде. Це суперечить 3-тьому енергопакету".

"А є інші сили в Німеччині, в адміністрації та промисловості, яких дуже розлютять американські санкції. Вони хочуть завершити трубопровід, бо їхня мотивація – це гроші".

"Так як це перший вихід трубопроводу в ФРН, Берлін може брати плату за обробку в порту, а потім також за транзит до інших європейських країн. Тому Німеччина може заробити багато грошей з цього трубопроводу. Отже, перед тим як робити висновок про те, що Німеччина просто прагне допомогти, – варто пам‘ятати, що йдеться про гроші для німецьких компаній а також, можливо, податки для держави. Мотивація тут не альтруїстична", - додає вона.

Все ж компанії навряд чи ігноруватимуть санкції, бо вони не хочуть втрачати бізнес із США, говорить Кейган.

"Незважаючи на пандемію, Сполучені Штати залишаються економічною суперсилою і небагато компаній чи країн захочуть ризикувати бізнесом зі США, бо ми живемо в міжнародній ринковій системі", - додає вона.

Пропозиція розширити та уточнити санкції стала реакцією на повідомлення про спроби Росії обійти вже існуючі санкції США, запроваджені проти проекту законом про Оборонний бюджет в грудні 2019 року. Зокрема, перехід трубоукладального судна "Газпрому" "Академік Черський" до району побудови проекту викликав занепокоєння спостерігачів.

Використання судна для добудови проекту має викликати запровадження нових санкцій, вважає один зі співавторів сенатського законопроекту сенатор-республіканець Тед Круз.

Сенатор наполягає: в разі добудови, трубопровід "винагородить Путіна за економічний шантаж, дозволить йому тримати в заручниках європейських союзників, шкодячи національним інтересам США".

Росія відкидає звинувачення у політичному забарвленні газотранзитного проекту і закидає Америці прагнення припинити побудову газопроводу, щоб забезпечити сприятливі умови для продажу свого газу в Європу.

Дивіться також: Час-Тайм. Американські конгресмени пропонують розширити санкції проти «Північного потоку 2»

  • 16x9 Image

    Оксана Бедратенко

    Вебредакторка, журналістка, економічна оглядачка Української служби Голосу Америки. Висвітлюю теми міжнародних санкцій, економіки воєнного часу, світові тенденції на ринках нафти та газу, новини фінансової сфери. Пояснюю просто складні теми міжнародних відносин, економіки США, України та світу, як в розлогих статтях, так і в коротких графічних відео.

  • 16x9 Image

    Наталія Леонова

    Ведуча, репортер і редактор української служби "Голосу Америки". Перед тим, як приєднатися до команди "Голосу Америки" у 2003 році, працювала юристом в одній із київських юридичних фірм. Також координувала діяльність шведської гуманітарної організації, яка займається реабілітацією хворих українських дітей. Здобула магістерський диплом з міжнародного публічного права Київського інституту міжнародних відносин. Захоплюється йогою.  

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG