Спеціальні потреби

Україна поки не отримає літаки Gripen від Швеції, але такі поставки не виключені в майбутньому


Президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Швеції Ульф Крісстерссон прибувають на спільну пресконференцію в Харпсунді, Швеція, 19 серпня 2023 року. (Фото: Jonathan NACKSTRAND / AFP)
Президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Швеції Ульф Крісстерссон прибувають на спільну пресконференцію в Харпсунді, Швеція, 19 серпня 2023 року. (Фото: Jonathan NACKSTRAND / AFP)

Швеція наразі не планує передавати Україні винищувачі Gripen власного виробництва, однак, на думку деяких аналітиків, передача цих літаків Україні стане можливою, коли Швеція приєднається до НАТО.

Про неможливість передачі літаків зараз заявив прем’єр-міністр Швеції Ульф Крісстерссон після зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським, який відвідав Стокгольм і Харпсунд 19 серпня.

Водночас президент Зеленський сказав, що Україна «наближається» до їх отримання, а українські пілоти, за його словами, вже розпочали тренування на літаках, в той час, як лідери двох країн обговорюють їх можливу майбутню передачу Україні.

Після візиту до Швеції Зеленський також відвідав Нідерланди та Данію. Ці країни, які також очолюють так звану "авіаційну коаліцію" на підтримку України, оголосили про плани надати Україні винищувачі F-16.

Зеленський подякував країнам Північної Європи за це і окремо подякував Швеції за проект спільного виробництва бойових машин CV90. "Наші воїни дуже задоволені цими машинами", - заявив Зеленський.

[Виробництво CV90] не лише велика логістична ініціатива Швеції, але й демонстрація віри в те, що Україна врешті-решт переможе
Елізабет Брау, старша наукова співробітниця Американського інституту підприємництва

На думку Елізабет Брау, старшої наукової співробітниці Американського інституту підприємництва, передача шведських винищувачів Україні може відбутися після отримання Швецією членства в НАТО.

«Я думаю, що це залежатиме від того, чи зможе Швеція приєднатися до НАТО. Як відомо, турецький парламент має ратифікувати [вступ Швеції] у жовтні. Звичайно, ми не можемо знати [...], чи Туреччина насправді це зробить», - зауважила Брау в інтерв’ю британському виданню Monocle.

На думку Брау, шведський Gripen є «фантастичним літаком», який був би більш придатний для потреб України, ніж навіть F-16. Однак, існує відносно обмежена кількість цих винищувачів, які переважно перебувають на озброєнні самої Швеції.

«Як тільки Швеція стане членом НАТО, вона буде в набагато кращій позиції, щоб передати Україні [літаки] Gripen. Тому що вона має віддавати Україні свої власні [літаки] Gripen, а це залишить її по суті ослабленою. Таким чином, це дуже важливий крок для країни, яка не є членом військового альянсу», - додала Брау.

Водночас під час зустрічі Зеленського і Крісстерссона, Швеція оголосила про черговий пакет військової підтримки для України, частиною якого стала попередня домовленість про наміри Швеції та України спільно виробляти і обслуговувати шведські бойові машини піхоти CV90.

На думку Елізабет Брау, виробництво CV90 в Україні є «новаторським аспектом», закладеним у «дійсно надзвичайному пакеті» допомоги.

«Це не лише велика логістична ініціатива Швеції, але й демонстрація віри в те, що Україна врешті-решт переможе», - зазначила Брау.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

XS
SM
MD
LG