Спеціальні потреби

З відходом Елі Візеля світ втратив велику і мудру Людину – Саманта Пауер


Елі Візель, імя якого стало синонімом руху за збереження пам’яті про Голокост та захисту жертв геноцидів у всьому світі, помер на 88 році життя, після тривалої хвороби. Візель народився в Румунії. Йому було 15, коли нацисти забрали його, його батьків та сестер у концентраційний табір Освенцім (Аушвіц). З усієї родини вижив лиш Елі Візель. Після звільнення Елі Візель жив у Франції, а згодом емігрував до США, продовжуючи довгу і успішну кар’єру журналіста, письменника, активіста за права людей. Його книга «Ніч», про життя в концтаборі стала світовим бестселером.

У 1965 році Елі Візель відвідав СРСР, щоб дослідити становище євреїв у цій країні. Під враженням від побаченого і почутого на зустрічах із тисячами громадян СРСР він написав книгу «Євреї мовчання», в якій закликав міжнародну спільноту допомагати радянським євреям, протестувати проти комуністичної політики щодо них.

У 1985 році Елі Візель був відзначений найвищою цивільною нагодою Золотою медаллю Конгресу США. А в 86-му був удостоєний Нобелівської премії миру.

Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун в неділю заявив: «Світ втратив одного з найважливіших свідків і одного з найбільш красномовних проповідників толерантності та миру». «Елі Візель перетворив кошмар своєї юності в кампанію за рівність і мир у всьому світі довжиною в ціле життя», - додав Генсек.

За словами Пан Ґі Муна, Візель, в 1998 році став Послом миру ООН, закликав зберігати пильність у боротьбі з антисемітизмом та іншими проявами ненависті.

Постпред США в ООН Саманта Пауер сказала: «З відходом Елі Візеля світ втратив велику і мудру людину, а борці з несправедливістю втратили щоденне джерело натхнення»

Президент США Барак Обама, виступаючи в суботу, назвав Візеля дорогим другом і «одним з найбільших голосів моралі нашого часу».

«Він рішуче висловлювався не тільки проти антисемітизму, а й проти ненависті, фанатизму і нетерпимості в будь-яких проявах. Він закликав всіх нас - і держави, і окремих людей - робити те ж саме, бачити себе один в одному і виконати свою обіцянку, що такого більше ніколи не трапиться», - сказав Обама.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG