Спеціальні потреби

Папа Римський засудив «геноцид» вірмен і помолився на вірменсько-турецькому кордоні


Вірменський Католикос Гарегін ІІ, Папа Римський Франциск та президент Вірменії Серж Саргсян
Вірменський Католикос Гарегін ІІ, Папа Римський Франциск та президент Вірменії Серж Саргсян

Торік, коли Папа Франциск назвав вбивство вірмен "геноцидом", Туреччина відкликала свого посла у Ватикані.

Папа Франциск назвав масове вбивство вірмен турками в час Першої світової війни «геноцидом». Він використав цей термін під час відвідування музею та меморіалу цієї трагедії у Єревані в суботу, 5 червня.

Глава Католицької цекрви перебуває у Вірменії з триденним візитом. У промовах він здебільшого використовував вірменський термін «Medz Yeghern», що значить «великий злочин». Між тим вставив у раніше підготовлений текст слово «геноцид», щоб описати те, що він назвав «першою у жахливій низці катастроф минулого століття».

Туреччина поки що не відреагувала на позицію глави Ватикану. Утім минулого року, коли Папа Франциск використав слово «геноцид», говорячи про вбивства вірмен, Туреччина відкликала свого посла у Ватикані.

У другий день свого візиту Франциск поклав вінок до меморіалу загиблим і провів мовчазну молитву.

У гостьовій книжці меморіалу Понтифік лишив послання італійською мовою: «Я молюся з болем у моєму серці, щоб подібні трагедії більше не повторилися. Щоб людство не забуло, щоб знало, як добром перемогти зло. Хай Господь збереже пам’ять про вірменських людей! Пам’ять не може бути придушеною чи забутою! Пам’ять є джерелом миру і майбутнього!»

У Вірменії Папа Римський провів зустрічі з президентом країни Сержом Саргсяном та главою Вірменської апостольської церкви Католикосом Гарегіним ІІ.

Перебуваючи поблизу кордону з Туреччиною Папа випустив голуба миру, і разом із релігійним лідером усіх вірмен провів екуменічну службу за мир.

За даними істориків, у період від 1915 до 1917 років від рук Османської імперії загинуло близько півтора мільйона вірмен. Багато дослідників вважають цю трагедію першим геноцидом 20-го століття.

Дивіться також: Головні підсумки "сидячого Майдану" у Конгресі США

Ось головні підсумки "сидячого Майдану" у Конгресі США. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00

XS
SM
MD
LG