Спеціальні потреби

Барак Обама звернеться до американців щодо терористичної загрози


Каліфорнійський масовий розстріл породив у США дискусії про володіння зброєю та посилення антитерористичних заходів.

6-го грудня, президент США Барак Обама звернеться до американців із промовою. До цього його спонукав масовий розстріл, що стався цього тижня в каліфорнійському місті Сан-Бернардіно. Передбачається, що Обама буде говорити про терористичну загрозу, позаяк угрупування «Ісламська держава» вже взяло на себе відповідальність за цей напад. Але, окрім терористичної складової в історії з каліфорнійськими розстрілами є й інша сторона.

Відтоді, як Обама став президентом, йому доводилось виступати після масових розстрілів ось уже 15 разів. Щоразу такі трагічні події породжують питання про те, чи доцільно внести зміни до американського законодавства про володіння зброєю, але навіть попри гарячі дискусії, досі цього зроблено не було.

«Ми повинні зазирнути вглиб, перевірити власне суспільство й переконатися, що ми можемо зробити основні кроки, аби процес отримання зброї став, я не скажу неможливим, але щоби він став набагато складнішим, для людей, які хочуть її отримати», – вважає Барак Обама.

Утім, змінити закони про володіння зброєю, нелегко з трьох причин. Найперша з них – це усталені в США традиції. Багато американців уже на початку дискусії про потребу обмежити доступ до зброї наведуть вам приклад: другу поправку до Конституції США, яка наділяє американців правом володіти зброєю.

«Це частина нашого міфологічно світобачення, відповідно до якого володіння пістолетом – одна з головних рис ідентичності нашої країни», – зазначає лобіст прав американців на володіння зброєю Він Вебер.

Другою перешкодою на дорозі до змін у законодавстві щодо зброї стане Національна стрілецька асоціація. Ця організація лише протягом останніх трьох років витратила десять мільйонів доларів, щоби лобіювати право американців на зброю. До асоціації входить чотири мільйони користувачів, каже Вебер: «Національна стрілецька асоціація така потужна, бо репрезентує реальних людей, які є активними і в політичному процесі, й часто самі беруть участь у виборах».

Зазвичай, саме демократи є тими, хто пропонує ввести обмеження на володіння зброєю. Республіканці ж традиційно блокують такі спроби. Але чи так вже й хочуть самі американці обмеження їхнього права на володіння зброєю? В дослідницькому центрі Пью підкреслюють – охочих відмовитись від зброї меншість. Тоді як 52 відсотки американців виступають за право мати власний пістолет чи рушницю.

«Ці дані відображають бажання багатьох американців, володіти пістолетом для самозахисту», – пояснює Керол Дореті з Дослідницького центру Пью.

Тезу про бажання захищати самих себе підтверджують також обсяги продажу вогнепальної зброї, які після масового розстрілу в Сан-Бернардіно, сягнули свого піку, порівняно з продажами зброї за останні кілька років.

Часто можна почути, що в США будуть виникати нові й нові випадки розстрілів, якщо влада врешті-решт не вживе заходів. Але питання про те, які заходи вона може застосувати, досі залишається без відповіді.

  • 16x9 Image

    Тетяна Харченко

    Має більш ніж 16-річний досвід у журналістиці. Починала з роботи кореспондентки на радіо «Континент» у Києві. Відтоді працювала журналісткою на телеканалі СТБ, а також у виданнях: «Україна молода», «Газета по-українськи», «Новинар»; спеціальною кореспонденткою і текстовою редакторкою ранкових випусків телеканалу СІТІ, оглядачкою та головною редакторкою сайту «Медіа Бізнес»; дописувала для National Geographic Україна.

    Має дві вищі освіти – за першою – фольклористка й викладачка української мови та літератури. Диплом режисерки документального кіна отримала як стипендіатка програми Fulbright, в американському університеті Wake Forest, що у Північній Кароліні.

    Є авторкою кількох документальних короткометражних фільмів, два з яких – «Пісні надії» та «Солдат-метелик» – були показані на американських кінофестивалях: RiverRun International Film Festival та Princeton Film Festival. З «Голосом Америки» була від весни 2014 року до осені 2017 року. Працювала як відеооператорка, журналістка та продюсерка. Відзняла серію сюжетів про українську діаспору в США з Бостона, Нью-Йорка, Парк-Сіті, Балтимора, Вашингтона, Арлінгтона, Нью-Джерсі та Лос-Анджелеса.       

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG