Спеціальні потреби

ФБР розслідує масове вбивство в Каліфорнії як «акт тероризму»


Ташфін Малік і Саїд Фарук
Ташфін Малік і Саїд Фарук

Слідчі встановлюють докази прихильності Ташфін Малік керівнику угруповання «Ісламська держава».

ФБР розслідує обставини масового вбивства, в ході якого подружня пара розстріляла 14 людей в Каліфорнії, як «акт тероризму».

Про це в п'ятницю заявив представник влади. Джерела повідомляють, що, як з'ясувалося, жінка-вбивця раніше склала присягу на вірність лідерові угрупування «Ісламська держава».

«Ґрунтуючись на вже відомій нам інформації та фактах, ми тепер розслідуємо цю жахливу акцію, як акт тероризму», - заявив журналістам заступник директора офісу ФБР в Лос-Анжелесі Дейвид Баудич. Розслідування виявило, що Ташфін Малік і Саїд Фарук провели «ретельне планування» перед атакою, - повідомив Баудич.

Разом з тим, директор ФБР США Джеймс Комі заявив, виступаючи перед журналістами в п'ятницю в Сан-Бернардіно, що слідство не володіє будь-якими фактами, що свідчать про існування на території країни терористичної мережі, до якої могли бути причетні Малік і Фарук. Згідно з матеріалами розслідування, пара діяла самостійно.

27-річна пакистанка Ташфін Малік та її чоловік 28-річний Саїд Фарук були вбиті в запеклій перестрілці з поліцією в середу, через кілька годин, після того, як вони влаштували криваву бійню на вечірці в центрі соціальних послуг в Сан-Бернардіно. Цей напад - найкривавіша масова стрілянина в США за останні три роки.

Слідчі вивчають докази того, що Малік, що жила в Саудівській Аравії, коли вона вийшла заміж за Фарука, склала присягу на вірність лідерові «Ісламської держави» Абу аль-Багдаді. Представники слідства заявили, що у разі підтвердження, ця інформація стане «переломною» в розслідуванні. Проте деякі джерела говорять, що не існує доказів того, що угруовання ІДІЛ «навіть знало», хто були каліфорнійські зловмисники.

Повідомляється, що Фарук покинув вечірку в центрі допомоги людям з проблемами розвитку в Сан-Бернардіно після суперечки з колегою. Він і його дружина, одягнені у військову форму і бронежилети, повернулися на вечірку, озброєні гвинтівками, напівавтоматичними пістолетами і відкрили стрілянину.

Поліція пізніше знайшла в їхньому будинку 12 саморобних бомб, матеріали для виготовлення вибухових пристроїв і тисячі боєприпасів. На місці розстрілу людей в центрі пара, за даними поліції, випустила близько 75 куль і залишила три бомби в іграшковій машині з дистанційним управлінням, але вони не вибухнули. Через кілька годин вони загинули в запеклій перестрілці з поліцією.

Фарук народився в Чикаго і служив інспектором в Департаменті охорони здоров'я. Його дружина була з Пакистану, і жила в Америці по візі нареченої. Жоден з них не мав кримінального минулого і не вносився до списків спостереження за підозрілими особистостями. У пари залишилася шестимісячна донечка.

«Я можу запевнити американський народ, що ми доберемося до самої суті того, що сталося», - сказав у вівторок Барак Обама. Президент, як і поліція і ФБР, не виключає можливості терористичного акту. Розглядається також можливість конфлікту на роботі.

Я можу запевнити американський народ, що ми доберемося до самої суті того, що сталося
Барак Обама

Разом з тим, заступник шефа офісу ФБР в Лос-Анджелесі Дейвид Баудич каже, що напад був явно запланованим.

«Очевидно, що вони мали місію. Ми це знаємо. Ми не знаємо чому. Ми не знаємо, чи був центр їх обраною метою, або ж щось підштовхнуло їх до негайних дій », - сказав Баудич. Він повідомив, що ФБР досліджує цифрові пристрої пари в пошуках доказів.

Лейтенант поліції Сан-Бернардіно Майк Мадден був першим офіцером, який прибув на місце масового вбивства. Він сказав журналістам, що це була «страхітлива» бійня, а на обличчях тих, хто не постраждав застиг вираз «чистої паніки».

Американські мусульмани обурені масовим вбивством в Каліфорнії

Чоловік і дружина залишили своє немовля у родичів і поїхали стріляти по людях. Лідер місцевої мусульманської громади й інші люди, які були знайомі з Фаруком, кажуть, що здивовані і шоковані подією.

Коли поліція назвала імена 28-річного Фарука і його 27-річної дружини, Мустафа Куко, директор ісламського центру в Ріверсайді не міг цього повірити.

Я був повністю деморалізований. Я був вражений і розцінив це як якусь зраду
Мустафа Куко

«Я був повністю деморалізований. Я був вражений і розцінив це як якусь зраду, як це міг зробити мусульманин, якого і тут, і, напевно, не тільки тут навчали, що іслам зовсім не приймає такої поведінки», - сказав він.

Куко охарактеризував Фарука як спокійну і серйозну людину, яка любила ремонтувати автомобілі. Він розповів, що протягом двох років Фарук ходив у його мечеть, поки не переїхав в 2014 році. Навіть своє весілля він влаштував в ісламському центрі в Ріверсайді. Куко згадує, що перед одруженням Фарук розповідав йому про свою наречену Малік.

«(Фарук сказав), що зустрів гарну, правильну, побожну жінку, молоду жінку з Пакистану», - розповідає Куко.

Куко також розповів, що Фарук приходив в мечеть щодня.

«Я здивований, що настільки жахливий акт міг бути здійснений такою релігійною людиною. Всі вважали його правовірною людиною», - говорить Куко.

Родичі Фарука теж приголомшені, говорить Гуссам Айлуш, директор лос-анджелеського відділення організації Council on American-Islamic Relations.

На жаль, ми бачимо, що багато роблять з мусульман козлів відпущення
Гуссам Айлуш

«Йому і його дружині намагалися додзвонитися. Ніхто не відповідав. Вони почали панікувати, думаючи, що може його застрелили, може він поранений», - говорить Айлуш.

Айлуш каже, що після того як поліцейські назвали імена тих, хто стріляв, місцевим мусульманам доводиться дуже нелегко.

«На жаль, ми бачимо, що багато роблять з мусульман козлів відпущення, на адресу мечетей надходять погрози, нам загрожують навіть по телефону. Багатьом з нас погрожують вбивством», - розповідає Айлуш.

Хоча є й такі, хто висловлює підтримку і співчуття, багато людей погано ставляться до всіх мусульман через дії якихось маргіналів.

Давайте судити про людей за їхніми цінностями, по тому, як живе і поводиться вся громада
Гуссам Айлуш

«Я не можу уявити собі, щоб християнин захищав якогось божевільного злочинця. Я не можу уявити собі, щоб таке було можливо серед євреїв. І не можна очікувати такого від американських мусульман або від мусульман усього світу. Давайте судити про людей за їхніми цінностями, по тому, як живе і поводиться вся громада», - говорить Айлуш.

Місцева мусульманська громада організувала у найбільшій мечеті округу Сан-Бернардіно міжконфесійну поминальну службу в пам'ять про загиблих і засудила подію.

Як зазначає Хан, для того щоб люди не думали про іслам погано, мусульманам необхідно всіма своїми діями демонструвати, що іслам проти будь-яких проявів екстремізму та насильства.

Дивіться також: До пропагандистів, які роздмухували війну в Україні, ще будуть питання - британський публіцист

Відео - найголовніше

Реакція на виступ Блінкена з гітарою в Києві. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
XS
SM
MD
LG