Спеціальні потреби

У Києві відзначили свято кримських татар Хидирлез


Фото з архіву
Фото з архіву

Представники кримськотатарського народу взяли участь у традиційному народному святі – Хидирлезі. Народні гуляння відбулися в одному з київських міських парків 10 травня за підтримки керівництва української столиці.

У заяві «Про ситуацію з правами людини в Криму та проведенням Всекримського національного свята Хидирлезу», оприлюдненій на сайті Меджлісу, йдеться про те, що протягом останніх кількох років колишня українська влада та нинішня російська виступали проти проведення свята.

«2013 року колишня влада Автономної Республіки Крим, прагнучи зруйнувати єдність кримськотатарського народу й авторитет Меджлісу кримськотатарського народу, виступали проти проведення Всекримського національного свята Хидирлез. […] 2014 року проведення Всекримського свята Хидирлез, підготовка до якого майже закінчилася, було скасовано через заборону на в'їзд на батьківщину в Крим лідерові кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву», – сказано в заяві Меджлісу.

За повідомленням редакції «Крим. Реалії» Радіо Свобода, «багато хто з кримських татар не стали брати участь у національному святі Хидирлез 3 травня в Бахчисарайському районі Криму».

«Опитування, проведене серед жителів Сімферополя, показало, що кримські татари не захотіли їхати на Хидирлез через незгоду з позицією влади республіки», – повідомляють «Крим. Реалії».

Як нагадує українське видання «Кореспондент», «Хидирлез – стародавнє тюркське свято землеробства, яке здавна відзначають кримські татари – корінний народ Криму – у формі народних гулянь, змагань у національних видах спорту, демонстрацій виробів майстрів народних ремесел».

Багато з тих, хто прийшов на свято Хидирлез в українській столиці, говорять про його історичну важливість для кримських татар, повідомляє кореспондент «Голосу Америки» в Києві. Водночас присутні на урочистостях часто порушують питання про політичне майбутнє України й анексованого Росією Криму.

Кримські татари про санкції

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров розповів «Голосу Америки» про три чинники, які дадуть змогу повернути Кримський півострів до складу України.

«Росія повинна бути ослаблена міжнародними діями та санкціями до такої міри, щоб вона не змогла чинити злочини проти сусідніх країн. Дуже важливий чинник – відродження обороноздатності української армії. Українська армія повинна бути набагато сильнішою, аніж зараз, а міжнародна громадськість повинна допомогти досконалою зброєю», – сказав Рефат Чубаров, який святкував Хидирлез у Києві.

Третім чинником, за словами глави Меджлісу кримськотатарського народу, є здійснення в Україні внутрішніх економічних і політичних реформ, знищення корупції та створення умов для справедливого правосуддя.

Водночас Чубаров наголосив, що ті, хто прийшов в один з київських парків долучитися до традицій свого народу, найімовірніше, є небажаними людьми на своїй історичній батьківщині.

«Вони зібралися тут не тому, що їм заборонили святкувати в Криму. У Криму їм взагалі не можна бути. Багато хто з нас після окупації Криму, перебуваючи у своїй державі, не можуть жити на своїй історичній батьківщині. Ми прийшли на Хидирлез для того, щоб показати єдність зі своєю історичною батьківщиною, яку анексувала Росія», – сказав він.

Про чинники повернення з окупації

За словами українського політолога Павла Жовніренка, для того, щоб методи повернення Криму та окупованої території Донбасу були ефективними, необхідно чітке розуміння процесів, з якими зіткнулася Україна. За його словами, розуміння того, що Крим і частина Донбасу є окупованими територіями, покладає на Росію певні економічні та гуманітарні зобов'язання.

«Якщо ми говоримо, що Крим і Донбас окуповано Росією, тоді Росія, яка знищила і зруйнувала все, що тільки можна було, повинна фінансово підтримувати життя на цих землях», – сказав Жовніренко.

Аналітик наголошує: українська сторона не повинна забувати про своїх громадян на окупованих територіях; українська влада повинна зробити все можливе, щоб ті, хто не хоче жити під владою окупантів, могли виїхати на землі, підконтрольні офіційній владі.

Водночас Жовніренко вказує на українців, які зібралися відзначити Хидирлез; за його словами, їхній вигляд і поведінка свідчать про повагу до прав усіх національностей. Цей набір якостей громадян суверенної України явно контрастує з тим, що зараз чинить у Криму російська влада щодо кримських татар, наголошує політолог.

Відмова від свят як частина протесту

За словами одного з відвідувачів свята Іскандера Мамедова, певна частина жителів анексованого півострова не хоче брати участь у заходах, які здійснює російська влада в Криму, тим самим висловлюючи незгоду з політикою маріонеткової влади.

Мамедов, як і багато хто з присутніх на святі Хидирлез у Києві, одягнений у футболку з національними символами кримськотатарського народу.

«У багатьох у Криму немає бажання святкувати Хидирлез хоча б тому, що місцева влада вирішує, які свята кримським татарам відзначати, а які ні. Наприклад, нам заборонили відзначати 18 травня дуже важливу і скорботну для нас дату – річницю депортації, щорічний пам'ятний день про жертви нашого народу», - сказав Мамедов кореспондентові «Голосу Америки».

Він розповів, що був одним із тих, хто беззастережно підтримав Революцію гідності. І сьогодні, коли його історична батьківщина анексована іншою державою, Мамедов упевнений, що Крим повернеться до складу України.

«Крим повернеться до складу України – це абсолютно не пафосна думка. Ми віримо: так буде. Однак коли він повернеться, потрібно буде зрозуміти всі ті мінуси, упущення минулої влади, які сприяли його відходу в Росію, і замінити їх на плюси», – сказав Мамедов.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG