Спеціальні потреби

Повітряні удари США мають зупинити наступ бойовиків в Іраку


Кого США бомблять в Іраку
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:23 0:00

Кого США бомблять в Іраку?

Президент США дозволив американському війську в разі загрози завдати цільових ударів по бойовиках угруповання Ісламська держава Іраку та Леванту. Барак Обама також заявив, що американські війська від сьогодні почнуть постачати гумінатарну допомогу релігійним меншинам Іраку, які перебувають в оточенні екстремістів.

Ісламські бойовики так званої Ісламської держави Іраку та Леванту значно просунулися на північ, десятки тисяч людей стали їхніми заручниками – без води та харчів. Серед окупованих міст - одне з найбільших християнських міст в Іраку – Каракош. Десятки тисяч його мешканців змушені були лишити свої домівки.

Президент США Барак Обама заявив у четвер, що допомога мирним мешканцям країни – уже в дорозі.

«Сьогодні я дав розпорядження на дві операції в Іраку: цільові авіаудари, щоб захистити американський персонал в Іраку, та на гуманітарну допомогу, що допоможе зберегти тисячі іракських мирних мешканців, які опинились заблокованими в горах без їжі і води практично перед обличчям смерті», - сказав Барак Обама.

Тиждень тому близько 40 000 членів древньої громади єзидів на півночі Іраку, ховаючись від бойовиків, втекли в місто Синджар. Тут, у гірській місцевості біженці – переважно жінки та діти – опинилися у пастці без їжі та води. За словами оголядачів, єзиди, релігію яких чимало людей в Іраку засуджують, можуть опинитися перед геноцидом з рук ісламістів-бойовиків.

Між тим, за попередніми даними, сьогодні військам курдів вдалось звільнити з полону принаймні половину заручників. Усіх їх доставили у табір для біженців Махмур, що у курдському місті Дерік. Там люди отримають воду, їжу та необхідну медичну допомогу.

Прибічники глобального джихаду захопллють Ірак - експерти
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:38 0:00

За словами місцевих очевидів, близько 70-ти єзидів померло від нестачі води та їжі, а також через спеку в гірській місцевості. За іншими повідомленням, загиблих є значно більше – щонайменше кілька сотень.

Чимало християн із міста Каракош, окупованого бойовиками, змушені були втекти в сусідні райони. Дехто з них знайшов притулок у церкві міста Ербіл.

«Усі християни втекли з міста. Кілька жінок старшого віку лишились, бо вони були не взмозі ходити», - сказав Сара Ходер, християнська біженка з Каракошу.

«Вони зруйнували наш дім. Де нам тепер жити? 12 людей жило в будинку. Ми хочемо лишити країну, тут наше життя нікчемне», - бідкається інша християнка з Каракошу Бадрія Міха.

Чи повернуться військові США до Іраку?
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:43 0:00

Бойовики розгромили війська курдів у кількох містах і заявляють, що захопили Мосульську греблю на річці Тигр. Це стратегічне місце, яке дозволить екстремістам отримати контроль над постачанням води до Багдаду.

Президент США заявив, що Сполучені Штати вдадуться до військових ударів, якщо буде необхідність захистити своїх людей у цій країні.

«Останнім часом ці терористи продовжують рухатися по всьому Іраку і наблизились до міста Ербіль, де знаходиться наше консульство. Там відбувають службу американські дипломати, цивільні особи, а також військові дорадники. Щоб зупинити наступ на Ербіль, я доручив нашим військовим завдати цільових ударів проти терористів Ісламської держави Іраку та Леванту, як тільки вони почнуть рухатись у бік міста», - зазначив Барак Обама.

Раніше Вашингтон неодноразово закликав уряд Іраку сформувати так званий уряд народної довіри, куди б пропорційно входили представники усіх меншин.

Дивіться також: В ООН не сприйняли "миротворчі" ініціативи Росії

В ООН не сприйняли "миротворчі" ідеї Росії
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:45 0:00

  • 16x9 Image

    Ірина Матвійчук

    Журналістка, репортерка, редакторка вебсайту. Цікавлюсь соціальними темами та історією. Для потенційних сюжетів завжди шукаю захопливі історії про українців у США, маловідомі сторінки історії, про неймовірні долі людей та бізнесів. Приєдналася до команди Української служби Голосу Америки у 2014 році. Перед тим працювала в журналі National Geographic та на "Радіо Свобода". Люблю читати книжки, створила у США книжковий клуб Books-R-Us Ukrainian. Із задоволенням подорожую в країни/регіони, які є непопулярними для туристів. Одружена, маю доньку.  

XS
SM
MD
LG