Спеціальні потреби

Північна Корея планує запустити ракету дальнього радіусу дії


Від яблуні : Кім Чен Ин налякав сусідів ракетами
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:56 0:00
Direct link

Від яблуні : Кім Чен Ин налякав сусідів ракетами

США, Японія, Південна Корея і інші країни регіону стурбовані, що КНДР може скористатися ракетами для доставки ядерних зарядів.

Глава Тихоокеанського командування США Семюел Локлір заявив, що США направляють військові кораблі для відстеження ракети, яку має намір запустити Північна Корея. Минулого тижня Пхеньян оголосив про плани нового запуску ракети дальнього радіусу дії, незважаючи на попередження США та інших країн. Пхеньян заявляє, що розвиває свої технології винятково в мирних цілях і потребує ракетах для запусків супутників. Однак США, Японія, Південна Корея і інші країни регіону стурбовані, що КНДР може скористатися ракетами для доставки ядерних зарядів.

Кім Чен Ин, син та наступник попереднього голови КНДР розвіяв будь-які ілюзії Заходу щодо свого буцімто ліберального характеру. Його підхід мало чим відрізняють від манери батька, який правив країною 17-ть років та мав імідж чи не найжорстокішого диктатора планети.

Професор університету Йонсей професор Чунг-Ін, заявив, що в разі успішного запуску супутника, Пхеньян отримає важливу ідеологічну перемогу.

«Якщо Північній Кореї вдасться вивести супутник на орбіту, це стане своєрідною науковою перемогою режиму та значно підвищить політичну легітимність Кім Чен Ина», – говорить він.

Пуск північнокорейського супутника збігається із виборами в Японії та Південній Кореї, які припадають на 16-те та 19-те грудня відповідно. Парадоксальним чином, дії Пхеньяну можуть призвести до посилення політичних позицій його активних опонентів у цих країнах.

«Ці технології можуть бути використані для створення балістичних ракет високої дальності. А це нестиме загрозу Південній Кореї, північно-східній Азії та навіть США. У найближчій перспективі це шкодить опозиції у південній Кореї, яка виступала за зближення із Пхеньяном, та посилить позиції консерваторів», - каже професор Чунг-Ін.

Запуск супутника призведе до нових політичних санкцій щодо Північної Кореї. Конкретні кроки обговорювались цього тижня дипломатами США та Південної Кореї під час зустрічей у Вашингтоні та Сеулі.

Японський дипломат Шінсуке Сугіяма каже, що міжнародна спільнота вже ще сподівається переконати Пхеньян скасувати запуск.

Цей запуск стане брутальним порушенням резолюцій Ради безпеки ООН»,
Японський дипломат Шінсуке Сугіяма

З ним згоден спікер Держдепу США Марк Тонер:

«Всі ти країни одностайно заявили, що якщо Пхеньян здійснить запуск, ми вимагатимемо реакції Ради безпеки ООН. Але зараз я не хотів би думати, якою вона буде».

Серед ймовірних санкцій, на які наражається Північна Корея – замороження міжнародних банківських рахунків та ще більша ізоляція цієї відлюдькуватої та бідної країни.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Реакція на виступ Блінкена з гітарою в Києві. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
XS
SM
MD
LG