На парламентських виборах в Греції перемогли консерватори

Консерватори здобули третину голосів, отримавши 129 із 300 депутатських крісел. Друге місце здобула ліва партія «Сиріза», а третьою фінішувала соціалістична партія «ПАСОК». Президент країни та лідери Євросоюзу висловили сподівання, що формування уряду пройде швидко. Переговори щодо коаліції почались вже у понеділок. Свою підтримку консерваторам вже обіцяла «ПАСОК» щоправда, чи увійдуть її представники в уряд коаліції поки що обговорюється.

«Я миттєво почну працювати над формуванням ефективного уряду для порятунку нації»
лідер консерваторів Антоніс Самарас

Перемога «Нової Демократії» означатиме для Греції невихід з Єврозони. Разом з тим, переможець виборів, лідер консерваторів Антоніс Самарас обіцяє зробити все можливе, щоб пом’якшити умови програми суворої економії та втримати економіку Греції на плаву після формування коаліційного уряду:

«Я миттєво почну працювати над формуванням ефективного уряду для порятунку нації - уряду, який складатиметься з партій, які вірять в майбутнє єдиної Європи та євро. Уряду, який вірить, що ми можемо виконати наші зобов’язання перед Євросоюзом, водночас запровадивши певні зміни до програми суворої економії, щоб наші люди нарешті вирвались з прірви безробіття та тих неймовірних складнощів, які переживає кожна грецька родина», - заявив він.

Партія «Самараса» відірвалась від своїх суперників менш ніж на три відсотки. Президент Греції Каролос Папуліас закликає переможця сформувати уряд якомога швидше:

«Країна більше не може залишатись без уряду навіть годину», - сказав Президент.

Лідер лівої партії, який у випадку перемоги обіцяв відмовитись від угоди досягнутої з Євросоюзом, продовжує виступати проти заходів жорсткої економії. Тим часом пересічні греки, схоже, не сподіваються, що результати виборів принесуть покращення життя. Так інженер Ареті Камілакі говорить:

«Переможеним завжди залишається народ. Прості греки продовжуватимуть платити за все з власних кишень, поки у них просто нічого не залишиться».

А Студентка Еліна результатами виборів цілком незадоволена:

«Партія «Нова демократія» вже була при владі кілька років перед кризою і нічого гарного не сталося. Вони нічого не зробили для країни. Так що ніякого позитиву я від них не очікую».

А ті, хто все ж таки вірять у зміни після виборів, розділились на два табори - при чому за соціально-економічною ознакою. В заможному районі Папаґоу неподалік центру Афін настрої переважно консервативні. Багато жителів тут – пенсіонери. Вони обирали з дев’ятнадцяти кандидатів і більшість віддали перевагу консерваторам з партії «Нова Демократія», пояснюючи свій вибір так:

«Я думаю, це наша найкраща можливість залишитись у Єврозоні, що, на мій погляд, є єдиним для нас сьогодні шляхом»;

«З лівими ми впадемо в прірву миттєво чи за пару місяців»;

А от на іншій дільниці, в незаможному центрі Афін де рівень безробіття вищий, а мешканці більше занепокоєні нелегальною імміграцією, настрої зовсім інші. Виборці тут підтримують радикально ліву партію «Сірізу». Житель району Лаброс говорить так:

«Національний борг – 160%, економіка у повному занепаді. В Афінах магазини, всі бізнеси закриваються, все просто завмерло. Нам потрібна надія».

Тим часом греки продовжують висловлювати незадоволення ціною, яку вони платять за програму суворої економії. Люди з різних прошарків суспільства виходять на вулиці з протестами проти втрати робочих місць та скорочень заробітної плати. Втім, схоже, що від кризи та невпевненості втомились всі сподіваючись, що принаймні ці вибори принесуть стабільність та зміни на краще.