Спеціальні потреби

Американський виборець: колективний портрет


Правом голосу в США володіє будь-який громадянин країни, що досяг вісімнадцятого року життя. Однак на виборчі дільниці, зазвичай, приходить приблизно половина виборців.

Вісімнадцятирічний поріг (право вживати алкогольні напої американець отримує на три роки пізніше) існує відносно з недавніх часів.

До прийняття в 1971 році 26-ї Поправки до Конституції, право голосувати на федеральних виборах мали люди, які досягли 21 року. До 1920 року, коли була прийнята 19-а Поправка, голосувати могли тільки чоловіки старше 21 років.

А до 1870 року, коли була прийнята 15-а Поправка до Конституції, голосувати могли виключно білі чоловіки, які відсвяткували 21 день народження. До кінця 18 століття в США існував і майновий ценз - виборець повинен був довести, що володіє нерухомим майном, худобою або готівкою на певну суму.

Влада штатів

Однак голосування в США завжди було доволі непростою справою через те, що Сполучені Штати - федеральна держава, і спочатку і до цього дня відповідальність за визначення вимог до виборців і за їх реєстрацію несуть не федеральні органи влади, а влади штатів.

Наприклад, в штаті Флорида чоловік, засуджений за скоєння ряду кримінальних злочинів (який навіть відбув покарання), позбавляється права голосувати, а в штаті Мейн він може голосувати, перебуваючи за ґратами.

У штаті Міннесота виборець може зареєструватися в момент своєї появи на виборчій дільниці, а в штаті Пенсільванія реєстрація повинна бути проведена не пізніше, ніж за 30 днів до дня голосування.

Посвідчення

Однак в останні роки виникли суперечності пов'язані з посвідченнями особи. У США немає внутрішніх паспортів, в більшості випадків головним документом, що посвідчує особу, визнаються водійські права.

У ряді штатів США - Техасі, Джорджії, Індіані, Пенсільванії, Теннессі, Канзасі - прийняті закони, які зобов'язують виборців приходити на виборчі дільниці з документами (обов'язково з фотографіями), що засвідчують особу.

Проти цього правила виступають демократи, які доводять, що у бідних американців немає грошей, щоб дозволити собі заплатити мито за придбання посвідчення. Демократи аргументують, що республіканці намагаються позбавити їх виборців, багато з яких - малозабезпечені люди.

Варто додати, що в залежності від штату, ця процедура обходиться досить скромною сумою від 16 до 40 доларів.

На підтримку використання посвідчення особи виступають, в основному, республіканці, які доводять, що це необхідно для боротьби з махінаціями на виборах.

Однак, масштаби виборчого шахрайства у США досить помірні: за даними дослідження правозахисної організації Demos, починаючи з 2000 року в країні, де проводяться багато десятків виборів, в яких беруть участь десятки мільйонів людей, було виявлено трохи більше 2 тисяч випадків махінацій. У більшості випадків це були спроби скористатися чужими посвідченнями - шахраї видавали себе за інших людей. Інше дослідження, проведене Міністерством юстиції США, показало, що в період з 2002 по 2007 рік до відповідальності за махінації з голосами виборців були залучені 86 осіб.

Явка

Традиційно для США виборці досить неохоче приходять на виборчі дільниці. Однак на минулих президентських виборах, що відбулися в 2008 році, була відзначена рекордно висока явка: на той момент в країні проживало 206 млн чоловік, що мали право голосу, але скористалися цим правом лише 131 млн - тобто, 56,8% виборців.

У 2004 році явка склала 55,3%, в 2000-му - 51,3%, в 1996-му - 49,1%. Помітно менше виборців беруть участь в «проміжних» виборах, на яких обираються тільки сенатори і конгресмени.

За даними Бюро перепису населення США, в останні три десятиліття найчастіше приходять на виборчі дільниці літні люди - у віці старше 65 років. Для порівняння, в 2008 році проголосували 70% представників цієї вікової групи і лише 49% молодих людей (до 24 років): при цьому в 2008 році явка молоді була як ніколи висока.

Найчастіше голосують білі американці (на минулих президентських виборах - 66%), вихідці з Азії та Латинської Америки традиційно мало цікавляться виборами (у 2008 році - явка представників цих груп населення склала 49%, в 2004 році - 47%).

Ще менш активні афроамериканці: однак у 2008 році ними було встановлено рекорд - 65% афроамериканців проголосували (вважається, що зіграв свою роль фактор Барака Обами, який став першим в історії США чорношкірим президентом).

В останні десятиліття помітно, що найчастіше голосують люди з високим рівнем освіти і доходу. Жінки голосують частіше за чоловіків, одружені - частіше, ніж самотні.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG