Спеціальні потреби

США і РФ провели екстрені військові переговори щодо Сирії


Пентагон
Пентагон

Білий дім знову підкреслив необхідність політичного вирішення сирійського конфлікту.

У четвер США і Росія провели екстрені переговори у форматі телеконференції, з метою уникнути зіткнень в ході кампаній, що проводяться обома країнами в Сирії.

Переговори, в яких з американської сторони брала участь в.о. помічника міністра оборони з питань міжнародної безпеки Елісса Слоткін, а з російської - представник Міністерства оборони, тривали близько години і були присвячені комунікації між військовими двох країн, дотриманню сторонами міжнародних правил перебування у повітряному просторі та використанню визнаних міжнародних каналів зв'язку під час бойових вильотів.

У ході переговорів Слоткін підкреслила важливість того, щоб зусилля були спрямовані на досягнення спільної мети - знищення ІДІЛ. У цьому зв'язку «райони, на які націлюється Росія, викликають занепокоєння, оскільки там надзвичайно мало сил ІДІЛ, якщо вони там взагалі є».

Прес-секретар Білого дому Джош Ернест зазначив у ході проведеного прес-брифінгу, що дії Росії викликають стурбованість серед країн Близького Сходу - Туреччини, Йорданії, Саудівської Аравії - і в світі в цілому. Він підкреслив, що військове вирішення конфлікту неможливе в Сирії подібно до того, як 10 років тому воно було неможливим для США в Іраку, а 30 років тому для СРСР - в Афганістані.

У цьому зв'язку Ернест зазначив, що виконання безладних військових операцій проти сирійської опозиції небезпечно для Росії, так як це лише продовжить міжконфесійний конфлікт всередині Сирії, якщо не зробить його нескінченним. Крім того, за його словами, існує ризик того, що Росія може ще більше загрузнути в цьому конфлікті. «Ці наслідки для Росії можуть виявитися більш серйозними, ніж будь-яка дипломатична реакція міжнародної спільноти», - підкреслив Ернест.

Діалог США та Росії відбувається на тлі ознак того, що Росія, можливо, готується розширити свої повітряні операції на сусідній Ірак. За словами високопоставленого російського дипломата, Москва може розглянути можливість повітряних ударів в Іраку, якщо офіційний Багдад звернеться з відповідним проханням. Разом з тим, як заявив міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров, Росія не планує розширення своєї військово-повітряної кампанії на Ірак.

Дивіться також: Брідлав: своїми діями в Сирії Путін намагається відволікти увагу від конфлікту в Україні

Росія розміщує в Сирії зброю, яка не направлена на боротьбу з ІДІЛом - генерал Брідлав. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG