Спеціальні потреби

Негайно провести консультації щодо Сирії за участю військових - Керрі


Сергій Лавров і Джон Керрі виступають на спільній прес-конференції в Нью-Йорку
Сергій Лавров і Джон Керрі виступають на спільній прес-конференції в Нью-Йорку

Держсекретар США і міністр закордонних справ РФ обговорили, як уникнути конфліктних ситуацій.

У середу відбулася зустріч і відтак спільна прес-конференція державного секретаря США Джона Керрі і російського міністра закордонних справ Сергія Лаврова у зв'язку з діями Росії в Сирії. Глава Держдепартаменту охарактеризував зустріч, що відбулася - вже третя цього тижня - як конструктивну. «Я ще раз підкреслив те, чим ми стурбовані і про що я говорив сьогодні на засіданні Ради Безпеки», - заявив Джон Керрі за підсумками дискусії.

«Стурбованість з приводу характеру цілей, виду цілей, і необхідність уточнити все, що стосується цих цілей», - так він охарактеризував проблеми, що обговорювалися в ході зустрічі. Відзначивши необхідність авіаударів по позиціях бойовиків ІДІЛ, глава зовнішньополітичного відомства США також підкреслив необхідність запобігання випадковому зіткненню між силами Росії та очолюваної США коаліції в Сирії.

«Ми домовилися, - продовжував Керрі, - якомога швидше, можливо, вже завтра, але якомога швидше, провести нараду, зустріч, конференцію за участю військових, щоб вони обговорили те, що необхідно зробити, щоб уникнути конфліктних ситуацій. Ми всі розуміємо, наскільки це важливо. По-друге, ми обговорили цілу низку різних варіантів врегулювання самого конфлікту. Ми домовилися більш детально обговорити деякі з цих варіантів. Я поінформую про них у Вашингтоні президента і всіх членів нашої команди, і я впевнений в тому, що Сергій також обговорить їх з президентом Путіним і його апаратом»

«Ми, - підкреслив держсекретар США, - також погодилися в тому, наскільки важливо якомога швидше знайти шляхи врегулювання цього конфлікту і запобігти його ескалації тим чи іншим чином тими силами, які ніким не контролюються. І нарешті, ми домовилися з міністром закордонних справ про те, що, хоча у нас поки що немає готового рішення в плані політичного врегулювання, ми вважаємо, що можуть бути зроблені деякі конкретні кроки в правильному напрямку».

За словами Сергія Лаврова, глави зовнішньополітичних відомств США та Росії обговорили те, про що домовилися президенти двох країн, зустрівшись 28 вересня. «Головне, що нам доручено, - сказав глава МЗС РФ, - зробити так, щоб американські військові, сили коаліції і російські військові налагодили контакт і канали зв'язку, щоб уникнути небажаних інцидентів». За словами Лаврова, «всі ми прагнемо до того, щоб Сирія була демократичною, єдиною, світською країною, в якій мирно співіснують різні етнічні та релігійні групи. Але у нас є деякі розбіжності щодо деталей як і, що потрібно зробити, щоб цього досягти».

«Нам належить виконати великий обсяг роботи, і ми повинні зробити це якомога швидше, - констатував держсекретар Керрі. - Враховуючи, наскільки це важливо в контексті проблеми біженців, їх масового припливу в Європу, того, як це впливає на Європу, і усвідомлюючи, наскільки важливо, щоб Сирія залишалася єдиною, світською, демократичною державою».

Дивіться також: Портрет Путіна з гільз привезли у Вашингтон

Портрет Путіна зроблений із гільз привезли до США. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:03 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG