Спеціальні потреби

США зміцнюють оборонні відносини з Кенією під час державного візиту


Президент США Джо Байден приймає президента Кенії Вільяма Руто в Білому домі у Вашингтоні, 22 травня 2024 року.
Президент США Джо Байден приймає президента Кенії Вільяма Руто в Білому домі у Вашингтоні, 22 травня 2024 року.

Сполучені Штати визнають Кенію своїм ключовим союзником поза НАТО, заявили в Білому домі. Кенія - перша країна в Африці на південь від Сахари, яка отримає такий статус.

В четвер президент США Джо Байден приймає президента Кенії Вільяма Руто з державним візитом. Цей важливий стратегічний крок свідчить, що США розвивають безпекову співпрацю зі Східною Африкою в час, коли війська США готуються залишити Нігер, де вакуум вже почали заповнювати російські війська.

Такий статус дає країнам поза НАТО доступ до військових і фінансових переваг, якими користуються члени НАТО, але без угоди про взаємну оборону, яка об’єднує НАТО.

Високопоставлений посадовець адміністрації США сказав журналістам увечері в середу, що Байден повідомить Конгрес про рішення, яке набуде чинності через 30 днів. Посадовець сказав, що цей крок має на меті "підвищити і визнати офіційно те, що Кенія вже є нашим глобальним партнером".

Тим часом Руто та Байден узгоджують план Кенії направити 1000 офіцерів служби безпеки до неспокійної карибської країни Гаїті. Ініціатива, на підтримку якої Сполучені Штати пообіцяли виділити 300 мільйонів доларів, стикається з серйозними політичними та правовими проблемами в Кенії.

Місію відклали, коли гаїтянські озброєні банди захопили контроль в країні, коли лідер країни Аріель Генрі поїхав з візитом до Кенії в березні. Генрі подав у відставку в квітні і не повернувся на острів.

Посадовець сказав, що Руто зустрінеться з міністром оборони Ллойдом Остіном і держсекретарем Ентоні Блінкеном, щоб обговорити місію, але пообіцяв, що прогресу не буде. "Це, безперечно, постійна сфера співпраці", – сказав посадовець.

І Білий дім у четвер також підписав низку угод, пов’язаних із безпекою, які включають проведення військових навчань, допомогу в політиці щодо біженців, інвестиції США в сектор безпеки Кенії, боротьбу з тероризмом, включаючи розширення обміну інформацією та надання 16 вертольотів і 150 одиниць бронетехніки.

Президент США Джо Байден і президент Кенії Вільям Руто під час зустрічі з лідерами бізнесу у Білому домі у Вашингтоні, 22 травня 2024 року.
Президент США Джо Байден і президент Кенії Вільям Руто під час зустрічі з лідерами бізнесу у Білому домі у Вашингтоні, 22 травня 2024 року.

Від бомб до цукерок

Вашингтон також зобов’язання спрямувати мільйони доларів на низку заходів, які США вважають ключовими для розвитку. Це включає розбудову демократію, охорона здоров’я, освіта, мистецтво та культура, управління кліматом, торгівля, технології та один пункт, який Руто назвав головним пріоритетом під час його чотириденної подорожі Сполученими Штатами: робота над реструктуризацією обтяжливих боргів африканських країн перед найбільшим кредитором світу – Китаєм.

Але в довгому переліку американських обіцянок не було доріг, мостів і залізничних проєктів, які, як вважають африканські лідери, потрібно, щоб відповідати на потреби населення, що стрімко зростає. Щоб профінансувати такі проєкти, африканські країни звертаються до китайської ініціативи "Один пояс, один шлях", яка вважає африканський континент найбільшим бенефіціаром свого масштабного глобального проєкту вартістю трильйон доларів.

На думку аналітиків, це нова позиція Африки, де кріпнуть молоді демократії, менш ніж через століття після звільнення від колоніалізму: у світі конкуренції між великими світовими державами вони хочуть бути десь посередині.

"Я думаю, багато американських посадовців сприймають це як гру з нульовою сумою в такій боротьбі великих держав за вплив", — сказав Кемерон Гадсон, старший науковий співробітник Африканської програми Центру стратегічних і міжнародних досліджень.

"Африканські країни не сприймають це таким чином. Вони насправді бачать переваги партнерства з Китаєм у сфері торгівлі, з Росією - у сфері безпеки та з Вашингтоном - у сфері розвитку, і вони не бачать жодної непослідовності в такому підході".

"Гадаю доки Вашингтону не стане комфортніше мати не привілейовані, а партнерські відносини з іншими країнами, Вашингтону буде дуже важко по-справжньому намітити курс вперед з багатьма з цих країн", – додав він.

Це перший державний візит до Білого дому африканського лідера майже за 16 років, і значення цього підкреслила перша леді США Джилл Байден, яка напередодні свого шостого державного обіду говорила, що в павільйоні зі скляною стелею буде госпел-хор та килими, а свічки "сяятимуть у просторі, насиченому теплими рожевими та червоними тонами".

Шеф-кухар Білого дому Крістета Комерфорд розповіла, що меню складатиметься з охолодженого супу із зелених помідорів, приправленого солодкою цибулею та окропленого білим бальзамічним оцтом і високоякісною каліфорнійською оливковою олією, омарів, приготованих у вершковому маслі, та сезонних страв, що нагадують американське літо. Вона щедро використала капусту, смажену кукурудзу, кукурудзяне пюре, смажену ріпу, солодку картоплю та цукіні, але коротко торкнулася одного продукту, який вважається прикрасою кенійського застілля — червоне м’ясо.

Зокрема, за її словами, до столу подадуть мариновані та копчені ребра та продукти з фермерського ринку. Але неназваний посадовець адміністрації сказав, що одна зірка може затьмарити всіх інших цього вечора - перший і єдиний американський президент кенійського походження. Коли журналіст запитав, чи з’явиться колишній президент Барак Обама, батько якого є кенійцем, а мати – американкою, на розкішній вечері, чиновник вагався. "Я перейду до цитати іншого колишнього президента, президента Трампа", — нарешті відповів чиновник. І додав: "Побачимо".

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG