Спеціальні потреби

Страх перед СРСР зблизив Китай та США - з часу візиту Ніксона до Китаю минуло 40 років


Увага з якою нещодавно у Вашингтоні приймали віце-президента Китаю Сі Цзіньпіна, засвідчила що відносити із Китаєм є стратегічно важливими для Америки. Сьогодні ця країна є провідним кредитором США. На швидкість прогресу Китаю вказує і те, що керівництво Китаю планує вже до 2020-го року наздогнати США за сукупним ВВП. Між тим рівно 40 років тому відбувся історичний візит до Китаю президента США Річарда Ніксона. Саме цей візит, на думку багатьох експертів, заклав підвалини нинішнього стану американсько-китайських відносин як в економічній, так і політичній сферах.

Річард Ніксон прибув до Китаю 21 лютого 1972-го року, в час сильного напруження у відносинах між двома країнами. І хоча за тиждень у Китаї Ніксон лише раз зустрівся із Мао Цзедуном, наприкінці візиту він міг із повним правом назвати цей час «тижнем, що змінив світ».

Колишній дипломат Вінстон Лорд брав участь у тому візиті:

«У більшості випадків подібні слова – це просто гіперболи, проте, цей візит справді змінив світ. На той час США вели війну у В’єтнамі, а Китай перебував у повній ізоляції. З візиту Ніксона почались нормальні відносини між Америкою, найсильнішою країною світу, та Китаєм, найбільш густонаселеною країною світу».

Китай та США не погоджувались у багатьох питаннях, втім однаково побоювались СРСР. Покійна Чжан Ханьчжі, яка тоді перекладала для Мао Цзедуна, якось зазначила:

«Справжня загроза для Китаю походила з півночі – від СРСР. Наш лідер Мао часто говорив про те, що на кордоні із Китаєм мільйони радянських солдатів. І хоча США та СРСР протистояли одне одному, вони часто знаходили компроміси, Китай же був у напружених відносинах із обома країнами».

Спільні інтереси дозволили США та Китаю знайти підґрунтя для діалогу. З часом відносини між країнами почали поглиблюватись. Наприкінці 70-их дипломатичні стосунки було формалізовано, а за правління Ден Сяопіна китайська економіка стала відкритою.

Брент Скоукрофт був військовим радником Ніксона: «Це був досить обмежений двосторонній діалог та стосунки, проте вони допомогти нам звикнути одне до одного. Однак, із розпадом СРСР та закінченням холодної війни, зникло і те, що нас об’єднувало».

Нині відносини між двома країнами світу – суперечливі. Китай є кредитором та інвестором США, економіки цих країн взаємопов’язані, проте діалог, який розпочався 40 років тому, так і не привів Пекін до спільного з Вашингтоном розуміння таких понять, як права людини.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG