Спеціальні потреби

Китай та США виводять відносини на стратегічний рівень


Віце-президент Китаю Сі Цзіньпін продовжує свій візит до США. У програму майбутнього лідера Китайської комуністичної партії увійшли зустрічі з Бараком Обамою, Джо Байденом, міністром оборони США, законодавцями Конгресу та представниками бізнес-кіл США. Експерти зауважують, що насичена програма перебування Сі Цзіньпіна і така увага до нього з боку американських посадовців є яскравим свідченням того, що відносини між двома країнами виходять на стратегічний рівень.

Барак Обама, який зустрівся з віце-президентом Китаю у Білому домі у вівторок підкреслив, що переваги від добрих взаємин між двома країнами відчувають не лише в Пекіні і Вашингтоні, але в усьому світі:

«Відносини, що базуються на співпраці та взаємній повазі – є не лише в інтересах США та Китаю. В них зацікавлений весь світ».

Сі Цзіньпін повинен зайняти найвищий державний пост в Китаї вже наступного року. Він замінить на посаді президента Ху Цзіньтао. Сьогодні китайський віце-президент заявляє, що готовий виводити добрі відносини США на новий рівень і сподівається, що Америка розглядатиме Китай як партнера, а не як загрозу.

Барак Обама підкреслив, що США не вважають небезпекою стрімкий економічний та військовий розвиток Китаю:

«Я завжди наголошував, що ми вітаємо мирне зростання Китаю. Ми віримо, що сильний та процвітаючий Китай допоможе принести стабільність та достаток в азійський регіон і у світ загалом».

Барак Обама не оминув нагоди висловити своє занепокоєння з приводу деяких питань, погляди на які в Пекіна та Вашингтона розходяться. Серед них – порушення Китаєм правил міжнародної торгівлі, маніпуляція курсом юаня та суперечливе вирішення деяких економічних протиріч. Глибше питання економки Сі Цзіньпін мав можливість обговорити під час зустрічі з віце-президентом США Джо Байденом та американськими бізнес лідерами. Китайський віце-президент заявив, що настав час розпочати нову сторінку у відносинах між двома державами і інвестувати у взаємну довіру:

«Китайська приказка каже:«Без довіри неможливо нічого досягти». Інтереси Китаю та Сполучених Штатів тісно переплітаються. Для нас стратегічна довіра – фундамент для будівництва вигідної для обох сторін співпраці. І чим більше довіри, тим краща буде співпраця».

Китай є другим найбільшим торговельним партнером США. Протягом останнього десятиліття експорт зі Сполучених Штатів до Китаю зріс більше ніж вдвічі. Сьогодні Китай намагається не лише більше працювати зі Сполученими Штатами, але й хоче мати більший вплив на думку американців.

Минулого року державний телеканал Китаю ССТV відкрив у Вашингтоні власне представництво і організував виробництво годинної щоденної програми англійською мовою для американської аудиторії. Канал набрав найкращих журналістів з Фокс Ньюз, BBC, Аль Джазіри і придбав найновіше телевізійне обладнання – все, щоб бути конкурентним у донесені власного погляду на події у США та світі. Дехто у Сполучених Штатах занепокоєний тим, який саме погляд збирається доносити телеканал, який контролюється китайським урядом. Втім, самі працівники ССTV, вважають, що різноманітність думок лише зміцнює свободу слова. Зрештою за кожною медіаорганізацією у США хтось стоїть, зауважує Джим Лурі, виконавчий Консультант каналу CCTV у США:

«Я вважаю, що цей канал нічим не відрізняється скажімо від Аль Джазіри, яка мовить у США. Хіба вони рупор Катару? Чи CNN – хіба він захищає інтереси комерційної Атланти? Чи ВВС – це що голос британського уряду? Зрештою нехай люди самі вирішують».

ССTV активно висвітлював візит Сі Цзіньпіна у США. Для тих американців, хто хотів, була можливість порівняти, як про ці події розповіли американські медіа, і що про них говорило китайське телебачення.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG