Спеціальні потреби

Збереження лісів – одне з ключових питань кліматичного саміту ООН


В день відкриття конференції ООН захисники довкілля провели демонстрації біля піраміди Майя
В день відкриття конференції ООН захисники довкілля провели демонстрації біля піраміди Майя

Делегати 190 країн світу зібралися у курортному місті Канкун у Мексиці на двотижневу кліматичну конференцію ООН. На минулорічній конференції у Копенгагені, лідери світу не змогли прийняти угоду, яка б змушувала країни обмежити викиди парникових газів у атмосферу. Сподівання, що подібну угоду підпишуть цього року – також мінімальні. Втім делегати конференції ООН розраховують, що конференція у Канкуні буде продуктивною.

Конференція з питань кліматичних змін відбудеться у готелях, які розташовані на одному з найпопулярніших у світі курортів – у мексиканському Канкуні. Втім, офіційним делегатам конференції навряд чи вдасться відпочити у теплих хвилях Мексиканської затоки. На них чекає насичена програма конференції, метою якої є узгодити кроки, які б врятували планету від наслідків глобального потепління.

Один з напрямків, де фахівці кажуть, що компроміс можливий, є програма припинення вирубування лісів. Одразу кілька робочих груп працюють над тим, щоб створити механізм компенсації розміром майже у 40 мільярдів доларів бідним націям, які погодяться зберегти власні ліси.

Угода про збереження лісів може бути підписана вже на цій конференції, вважає Керол Сент-Лорен з Міжнародної спілки збереження природи. За її словами, багато пунктів цієї угоди вже погоджено і залишається лише підписати фінальний документ. На думку Керол, виділення таких великих сум бідним країнам потребує дуже детальної програми, яка контролюватиме їх цільове використання:

«Тут залучено багато грошей. І такі суми можуть потенційно зробити чимало добра, але також і багато поганого. Ми справді мусимо встановити суворий нагляд за програмами використання цих коштів у різних країнах».

Делегат з Пакистану Саєд Махмуд Насір каже, що цьогорічні повені в його країні мають переконати усіх, наскільки негайно мусить діяти світ, аби відвернути кліматичні зміни:

«Повені у Пакистані були настільки руйнівними, що майже ні в кого не залишається сумнівів, що вони стали наслідком змін клімату».

Саєд каже, що його країна підтримує програму збереження лісів, оскільки вона побудована на ринкових механізмах, які дадуть країнам більше вигоди від збереження лісу, аніж від його вирубування:

«Ідеально, якщо ця програма запрацює, вона створить ринкові умови, коли хтось відшкодує кошти, наприклад Пакистану, за те, що місцеві ліси вбиратимуть вуглекислий газ з атмосфери. Від цього мають виграти місцеві громади».

Чимало часу на цій конференції буде присвячено навчальним програмам. Особливо вихованню дітей у дусі бережливого ставлення до природи. На думку природоохоронців, діти повинні розуміти що відбувається зараз із довкіллям, оскільки саме їм незабаром доведеться вирішувати проблеми, залишені теперішнім поколінням.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG