Спеціальні потреби

Що чекає на Україну у 2015-му? - прогнози зі США


Що чекає на Україну у 2015-му? -- прогнози зі США
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:52 0:00

Що чекає на Україну у 2015-му? -- прогнози зі США

2014 рік був для України найбільшим випробуванням за усі роки незалежності. Просякнута кров’ю Україна перетворилась на лакмусовий папір, що як ніколи чітко проявив імперіалістичні зазіхання Росії. Але ближче до кінця року папір почав виявляти також хиби української політичної системи. Все наполегливіше вашингтонські аналітики радять Україні самій взятися за реформи, інакше – про допомогу з-за кордону радять забути.

Починати із реформ в енергетичній галузі й суттєвого скорочення державних витрат, в тому числі за рахунок знищення пільг старої номенклатури, радить українському уряду старший науковий співробітник Інституту міжнародної економіки імені Пітерсона – Андерс Аслунд, який каже:

«Продати треба всі ті державні дачі у Конча-Заспі, всі машини, на які мають права держслужбовці. Ці речі повинні відсіятися. Це може і не принесе надто багато грошей, але такі кроки вкрай необхідно робити саме зараз задля очищення системи».

Експерт Інституту стратегічних досліджень Стівен Бланк додає: головні уроки 2014-го, які варто засвоїти Україні, щоби вистояти – їй необхідна міцна структура держави й армії. Зараз абсолютно очевидним є факт, що ані США, ані НАТО свої війська в Україну не направлять. Шанс України вступити в НАТО мізерний, а отже попри моральну і матеріальну підтримку Заходу, у 2015-му Україна один на один протистоятиме північному сусідові.

Стівен Бланк каже:

«Якщо у вас не буде ефективної структури уряду і армії – вас ніхто не захистить. Ви нарешті маєте знайти механізм для вашого уряду, щоб він не був клептократичним. Адже попередній уряд, то була мафія. Кримінальне угрупування в законі. Це зруйнувало країну, окупація Криму і Донбасу – все це лише наслідки».

Колишній радник Володимира Путіна Андрій Ілларіонов, а нині експерт Інституту Катона та один із найбільших його критиків, оптимістичних сценаріїв для України у 2015 році практично не бачить. Каже, якщо протягом місяця уряд Яценюка не проведе реформи, країну чекає дефолт:

«За підсумками січня, об’єм міжнародних валютних резервів складе трохи більше 7 мільярдів доларів. Далі треба буде здійснити проплати за січень. Зокрема, потрібно буде здійснити передоплату за газ – інакше газу не буде, і країна замерзне. Коли і це буде зроблено, ближче до кінця січня буде опублікована статистика щодо розміру ВВП і внутрішнього держборгу. І тут стане зрозуміло, що співвідношення боргу до ВВП перевищить 60 відсотків.

Андрій Ілларіонов запевняє: саме тоді Володимир Путін нагадає про три мільярди доларів, які він позичив уряду Януковича:

«Україні доведеться або віддавати останні резерви, або оголосити дефолт. Якщо вона віддасть останні резерви, то дефолт буде відкладено на кілька тижнів, а якщо вона не віддасть ці гроші, тоді дефолт буде оголошено раніше».

Найгірше, впевнений Ілларіонов, це те, що ані в українському суспільстві, ані в політичних елітах нема розуміння того, які страшні безпекові, економічні, соціальні й політичні наслідки може принести Україні дефолт.

Стівен Бланк від себе додає: українцям треба приготуватися до неймовірного тиску з боку Росії:

«Російська стратегія завжди була тим, що ми тут називаємо інструментами впливу. Вони використовують дипломатію, інформаційний, військовий, економічний впливи для того, щоб підірвати і зруйнувати український суверенітет і незалежність».

Однак, посол України в США Олександр Моцик більш оптимістичний. Він запевняє – 2014-й показав, що Україна отримала підтримку США. На його погляд, прийнятий Конгресом та підписаний президентом США закон про підтримку свободи в Україні збільшить фінансову та військову допомогу Україні. Від 2015 року посол чекає лише покращення двохсторонніх відносин:

«Дуже важливо також, що цей рік був багатий на візити. Відбулися три візити віце-президента США в Україну. Візит президента України в США, а також два візити прем’єр-міністра Яценюка. Дуже важливо що ми мали контакти на найвищому рівні. І ми це будемо продовжувати у 2015 році».

У свою чергу Андрій Ілларіонов радить не надто сподіватись на допомогу від США. Він переконаний, доки при владі буде перебувати Барак Обама, і в 2015 і у 2016 роках допомога Україні буде стриманою, як і цього року. А отже у наступному році українцям у першу чергу треба розраховувати на власні сили.

  • 16x9 Image

    Тетяна Харченко

    Має більш ніж 16-річний досвід у журналістиці. Починала з роботи кореспондентки на радіо «Континент» у Києві. Відтоді працювала журналісткою на телеканалі СТБ, а також у виданнях: «Україна молода», «Газета по-українськи», «Новинар»; спеціальною кореспонденткою і текстовою редакторкою ранкових випусків телеканалу СІТІ, оглядачкою та головною редакторкою сайту «Медіа Бізнес»; дописувала для National Geographic Україна.

    Має дві вищі освіти – за першою – фольклористка й викладачка української мови та літератури. Диплом режисерки документального кіна отримала як стипендіатка програми Fulbright, в американському університеті Wake Forest, що у Північній Кароліні.

    Є авторкою кількох документальних короткометражних фільмів, два з яких – «Пісні надії» та «Солдат-метелик» – були показані на американських кінофестивалях: RiverRun International Film Festival та Princeton Film Festival. З «Голосом Америки» була від весни 2014 року до осені 2017 року. Працювала як відеооператорка, журналістка та продюсерка. Відзняла серію сюжетів про українську діаспору в США з Бостона, Нью-Йорка, Парк-Сіті, Балтимора, Вашингтона, Арлінгтона, Нью-Джерсі та Лос-Анджелеса.       

XS
SM
MD
LG