Спеціальні потреби

Тимошенко продовжує голодування; Лутковська обіцяє провідати її «згодом»


Юлія Тимошенко у в’язниці
Юлія Тимошенко у в’язниці

Юлія Тимошенко голодує вже 19-ий день. Про це повідомив захисник екс-прем'єрки Олександр Плахотнюк у Харкові у понеділок.

«Сьогодні, якщо я не помиляюся, 19-ий день голодування. І мова про його закінчення не йде», – сказав Плахотнюк на брифінгу під стінами Качанівської колонії після відвідин своєї підзахисної.

При цьому адвокат спростував інформацію, оприлюднену раніше генпрокурором Віктором Пшонкою, буцімто Тимошенко вживає соки та поживні розчини.

«Заяви про те, що вона п’є якісь соки, розчини, не відповідають дійсності. Єдине, що вона вживає, це воду», – наголосив адвокат.

Юлія Тимошенко голодує з 20-го квітня – на знак протесту проти побиття тюремниками під час спроби примусово доправити її на лікування. Генпрокуратура, однак, заявила, що не вважає Тимошенко голодуючою, оскільки та не подавала про це офіційної заяви. Що ж до синців, завданих лідеру опозиції, то в ГПУ заявили, що їх вона могла завдати собі сама.

А тим часом історія зі слідами побоїв на тілі Тимошенко, які були задокументовані з допомогою фотокамери омбудсменом Ніною Карпачовою, у минулі вихідні мала детективне продовження. У суботу 5-го квітня до офісу омбудсмена прийшла з обшуком СБУ. Про це повідомила в інтерв’ю радіо «Свобода» сама Карпачова. Як вона заявила, дозвіл на обшук дала нова хазяйка офісу, яка днями склала присягу, Валерія Лутковська. За словами Карпачової, співробітники спецслужб шукали докази того, що, буцімто, над знімками з колонії працювали з допомогою фотошопу. Щоб довести це, кількох колишніх співробітників офісу викликали на допит до прокуратури.

Обшук в офісі уповноваженого Верховної Ради з прав людини екс-омбудсмен Карпачова назвала «безпрецедентною подією», «недопустимим і щонайбрутальнішим порушенянм закону про омбудсмена України». Водночас новообраний омбудсмен Лутковська спростувала інформацію про свій дозвіл на обшук. А Служба безпеки України взагалі заперечила, що обшук був. Як пояснили у прес-службі відомства, це був не обшук, а перевірка. Мовляв, необхідно було перевірити заяву Карпачової про побиття Тимошенко, як і оприлюднені екс-омбудсменом докази. Ніяких замків у кабінетах представники СБУ не ламали, а з працівниками офісу зустрічалися і розмовляли за їхньою згодою.

Перші результати роботи СБУ уже є. Один із співробітників секретаріату омбудсмена, даючи пояснення прокуратурі, повідомив, що Карпачова просила його «підсилити» звіт з описом гематом. Під час допиту він також покаявся, що не складав би такого документа, якби знав, що це документ на весь світ.

Режим Януковича знищує інститут Уповноваженого з прав людини. З такою заявою виступив у понеділок Комітет опору диктатурі. Суботні події в офісі омбудсмена КОД кваліфікував як «тиск на співробітників Секретаріату Уповноваженого з прав людини включно з обшуками офісу Уповноваженого та допитами людей, що виконували свої посадові обов’язки, а не замовлення режиму». «Обшуки, що були проведені в офісі омбудсмена за відсутності на робочому місці працівників та співробітників установи, схожі на бандитський злом із проникненням», – мовиться в заяві.

Як нагадує документ, втручання органів державної влади в діяльність Уповноваженого заборонене. «Вважаємо, що ці дії спрямовані на остаточне знищення інституту Уповноваженого з прав людини в Україні», – мовиться в заяві КОДу.

А між тим новообраний омбудсмен не поспішає провідувати Тимошенко. Такий висновок випливає з відповіді Лутковської на запитання журналістів про те, чи збирається вона відвідати Качанівську колонію. «Обов’язково, згодом», – сказала омбудсмен на брифінгу у понеділок. Вона не уточнила, коли саме може відбутися цей візит, пославшись на те, що їй спершу потрібно увійти в курс справ.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG