Спеціальні потреби

Бойкот Євро-2012: загроза реальна?


Президент Німеччини Йоахім Ґаук не прибуде на саміт до Ялти
Президент Німеччини Йоахім Ґаук не прибуде на саміт до Ялти

Лідери Європи не приїдуть на Ялтинський саміт і міркують над бойкотом Євро-2012. Відмова європейських політиків їхати в Україну набирає масового характеру. Одні дипломатично посилаються на «щільний робочий графік», інші прямо називають причину: політична ситуація в Україні.

Першим про своє рішення не їхати на саміт президентів Центральної Європи, що відбудеться 11-12 травня у Ялті, заявив президент Німеччини Йоахім Ґаук. Його відмова надійшла одразу після повідомлення про побиття у тюрмі Юлії Тимошенко та про оголошене екс-прем’єркою голодування. Як пояснили у канцелярії Ґаука, рішення зумовлене поводженням української влади з лідерами опозиції.

Слідом за президентом Німеччини, свою участь у ялтинському саміті скасував президент Австрії Гайнц Фішер, пославшись на зайнятість.

Президент Чехії Вацлав Клаус також не приїде. Як повідомили у прес-службі чеського президента, причина – справа Юлії Тимошенко.

Провальним може стати не тільки ялтинський саміт, запрошення на який президент Янукович роздав європейським лідерам ще рік тому. Під загрозою бойкоту – чемпіонат з футболу Євро-2012.

Канцлер Німеччини Анґела Меркель проігнорує чемпіонат, якщо не вирішиться на краще доля ув’язненої Тимошенко. Інформацію про це, поширену деякими ЗМІ, у понеділок офіційно підтвердив прес-секретар канцлера.

Президента Єврокомісії Жозе Мануеля Баррозу на чемпіонаті не буде також. Як повідомили в прес-службі Єврокомісії, Баррозу вельми занепокоєний ситуацією з вибірковим судочинством в Україні, і брати участь у заходах Євро-2012 наразі «не має жодного наміру».

Список європейських лідерів, що заявляють про намір бойкотувати Єврочемпіонат через ув’язнену Тимошенко, росте як снігова куля. Так, міністр охорони довкілля Німеччини Норберт Ретґен закликав до бойкоту членів урядів усіх 27 країн Євросоюзу. Як заявив Ретґен на сторінках часопису «Більд», «диктатура» в Україні не повинна мати можливість скористатися червневим чемпіонатом для поліпшення свого іміджу. Відтак німецький міністр закликав проігнорувавти Євро усіх міністрів та прем’єр-міністрів європейських країн.

Схоже, що європейці не жартують. Від деяких представників Європейської футбольної федерації (УЕФА) уже лунають заяви про те, що перенесення чемпіонату на інший рік не виключене.

Своєю чергою, офіційний Київ воліє не помічати серйозності ситуації. Коментуючи перші відмови європейських політиків, українське Міністерство закордонних справ заявляло, що проблема штучна і надумана. Мовляв, президенти Німеччини і Чехії відмовилися від запрошення в Ялту давно, і зовсім не через Тимошенко. В інформацію про відмову Меркель в МЗС взагалі відмовлялися вірити. Директор департаменту відомства Олег Волошин висловлював сподівання на те, що це не більш, ніж газетна «качка». Він також дорікнув державним діячам Німеччини за «реанімацію методів часів холодної війни» та закликав «не робити спорт заложником політики». В МЗС припустили навіть таке: мовляв, бойкот німців може мати на меті відібрати в України право приймати Єврочемпіонат.

У стилі «холодної війни» відреагувала на загрозу бойкоту Партія регіонів. «Безцеремонним втручанням у внутрішню політику нашої країни» назвав заяви Анґели Меркель депутат-регіонал Василь Кисельов.

Неоднозначне ставлення до можливого бойкоту і в опозиції. Лідер «Фронту змін» Арсеній Яценюк порадив керівникам європейських країн приїхати на Єврочемпіонат в Україну, але не зустрічатися з президентом Януковичем. «Це візит не до Януковича, це візит до українців», – сказав Яценюк під час зустрічі в понеділок з німецькими журналістами.

А тим часом експерти, коментуючи ситуацію, кажуть про небачену кризу у відносинах України з Євросоюзом. Президент Янукович веде Україну прямісінько до міжнародної ізоляції, – сказав «Голосу Америки» науковий директор Інституту Євро-Атлантичного співробітництва Олександр Сушко.

«Це ще не є жорстка повна ізоляція, як у випадку з Лукашенком. Ідеться наразі про м’яку ізоляцію, тобто зведення до мінімуму контактів. Власне, зберігаються виключно ті контакти, які, з погляду європейців, можуть сприяти розв’язанню першочергових проблем у відносинах з Україною. Тому різного роду статусні заходи – такі, наприклад, як саміти Центральноєвропейської ініціативи, які мають підкреслити статус країни – першими стають жертвами охолодження відносин. Що ж до Євро-2012, то, хоч це і спортивний захід, але політика в ньому також присутня. І участь чи неучасть політичних лідерів у чемпіонаті може бути дуже промовистою. Особливо коли йдеться про політиків, які є вболівальниками і традиційно відвідують матчі своїх команд. Якщо Анґела Меркель, яка є відомим футбольним вболівальником і дуже часто відвідує матчі за участю німецької збірної, не приїде в Україну – а всі свої групові матчі збірна Німеччини грає саме в Україні – це, безперечно, слід розцінювати як політичний демарш», – сказав Сушко.

За словами експерта, сьогодні склалися всі передумови для м’якої ізоляції України, коли відвідини країни будуть зведені до мінімуму, і навіть спортивні заходи відбуватимуться за мінімальної присутності зарубіжних лідерів. При цьому політолог сумнівається у тому, що навіть бойкот Євро змусить владу відпустити Тимошенко. Надто важлива для Януковича нейтралізація Тимошенко, – каже експерт.

«Ми ж бачимо, що влада демонструє критичну непоступливість у цьому питанні. Влада готова що завгодно зробити – уран віддати, ще чимось поступитись. Але в питанні ключовому, ув’язненні лідерів опозиції, поки що не демонструє жодних – жодних! – спроб піти на поступки. Були тільки обіцянки, але не було ніякого продовження у реальних діях. Президент сприймає це як питання надпринципове для себе», – сказав Сушко «Голосу Америки».

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG